Impactul bugetar al noilor măsuri propuse duminică de Guvern privind majorările salariale pentru angajaţii din sistemul de educaţie este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzute ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanţei 53, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat adoptată la 1 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„De la 18-25%, cât era, în funcţie de funcţie, grad didactic şi aşa mai departe, până la 25%, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus faţă de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanţa 53”, a afirmat Ligia Deca duminică, răspunzând unei întrebări.
Ea a precizat că legea nu se va aplica retroactiv, iar majorările vor fi acordare de la data la care actul normativ va apărea în Montorul Oficial.
Guvernul va publica în transparenţă două proiecte de act normativ, unul care prevede creşterile salariale şi altul care prevede acordarea sumelor anuale din fonduri europene.
Întrebată de ce s-a prelungit situaţia pe o perioadă de trei săptămâni, în condiţiile în care Guvernul a reuşit să găsească resursele financiare necesare pentru majorările salariale acordate angajaţilor din sistemul de învăţământ, Deca a răspuns că „discuţiile cu reprezentanţii sindicali au evoluat de o săptămână la alta, la fel şi unele dintre revendicări” şi că „este clar pentru toată lumea” că trebuit făcut tot ceea ce stă în putinţa Guvernului pentru ca procesul educaţional să se finalizeze cu bine. 
„Ministerul Educaţiei, alături de întreg Guvernul, au căutat soluţii în tot acest timp şi mă bucur că au fost identificate soluţii pentru această creştere suplimentară care a fost avansată astăzi în discuţiile cu federaţiile sindicale”, a adăugat ministrul.
În ceea ce priveşte posibilitatea recuperării orelor care nu s-au ţinut în perioada grevei, ministrul a explicat că în cele cinci zile care au mai rămas până la finalul anului şcolar „orele care se pot recupera se vor recupera printr-o planificare realizată la nivelul unităţii de învăţământ”; subliniind că „se vor recupera atâtea câte se vor recupera în mod firesc şi legal”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.