Inspectoratul General al Poliţiei Române transmis, marţi, că fenomenul violenţei domestice rămâne de actualitate în România, 9.771 de ordine de protecţie provizorii fiind emise în primele 9 luni, cu 20% mai mult ca anul trecut. Aplicaţia mobilă ce sprijină victimele violenţei domestice - Bright Sky RO - a fost folosită de aproape 32.000 de ori de la lansare, cel mai citit fiind Ghidul care detaliază tipurile de abuz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Peste 10.000 de români se protejează de violenţa domestică şi folosesc activ aplicaţia Bright Sky RO. De la lansare şi până în prezent, aplicaţia a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de românii care sunt victime ale violenţei domestice sau de către cei care aleg să raporteze astfel de situaţii. Secţiunea în care sunt explicate formele de abuz este cea mai utilizată din cadrul aplicaţiei”,m a transmis, marţi, IGPR, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că fenomenul violenţei domestice rămâne în creştere pe teritoriul ţării noastre.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2022, în România au fost emise 9.771 de ordine de protecţie provizorii, cu 20% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut, arată datele Poliţiei Române.  

”Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice din România. Aplicaţia fost lansată de Fundaţia Vodafone România, în parteneriat cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania, în luna mai 2020. De la momentul lansării, aplicaţia a fost descărcată pe 10.544 de terminale, având în acest moment 10.000 de utilizatori unici – victimele directe ale abuzurilor, dar şi cei care cunosc un astfel de caz şi caută sprijin, vor să se informeze”, a mai transmis sursa citată.  

Potrivit poliţiştilor, din mai 2020 şi până în prezent, Bright Sky RO a fost folosită de 31.689 de ori. 

Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei sunt : 

 1. Ghidurile – cu 13.265 de accesări. Cea mai utilizată rubrică din această secţiune este ghidul despre formele de abuz şi cum le recunoaştem, cu 3.690 de accesări; 

2. Chestionarul de evaluare a siguranţei  într-o relaţie –  11.138 de accesări; 

3. Funcţia de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistenţă şi suport – 4.608 accesări. 

”Prevenirea violenţei domestice constituie o prioritate a Poliţiei Române. Aplicaţia Bright Sky RO oferă informaţii utile atât victimelor, cât şi specialiştilor în domeniu. În plus, aceasta permite stocarea şi protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Recomandările preventive vizează toate formele de abuz şi sunt uşor de accesat pentru toţi cei care vor să ajute sau să iasă dintr-o situaţie de risc”, a declarat comisar-şef de poliţie Stănică Sorin – Directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

”Bright Sky RO are o puternică latură de educare, de conştientizare a problemei şi de informare, îndrumare. Victima află, concret, care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze, atunci când decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă. Mai mult de atât, victima găseşte aici sprijin direct la autorităţi şi servicii de asistenţă. Aplicaţia poate fi ştearsă şi reinstalată, ori de câte ori este nevoie, fără să se piardă nicio informaţie”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România. 

Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistenţă.  

De la lansare, 319 persoane au sunat la 112 şi au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicaţiei.  

Funcţia ”Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, video-uri sau fişiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 637 de ori. Materialele încărcate aici pot să fie folosite ulterior, ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţele de judecată.  

Potrivit datelor Poliţiei Române, la nivelul ţării noastre, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor din sfera violenţei domestice o au faptele de ”lovirea sau alte violenţe” – 63%, urmate de ”ameninţare” – 12% şi ”abandon de familie” – 10%.  

Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie. 

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit,  în App Store şi Google Play Store în limbile română, engleză şi maghiară. 

  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.