Douăsprezece organizaţii neguvernamentale vor realiza şi participa, pe 23 octombrie la Iaşi, de la ora 15.00, marşul „Împreună pentru Siguranţa Femeilor”. „Organizatorii îşi propun să tragă încă un semnal de alarmă cu privire la fenomenul în creştere a violenţei domestice, să deschidă un dialog cu autorităţile privind necesitatea finanţării mai multor servicii destinate asistenţei victimelor şi să promoveze serviciile pe care femeile din Iaşi le pot accesa gratuit, dacă se află într-o situaţie de abuz”, arată comunicatul de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oamenii vor porni din faţa Universităţii Alexandru Ioan Cuza, corp A, iar marşul va continua pe traseul Casa de Cultură a Studenţilor - Bulevardul Independenţei - UMF Iaşi - Palatul de Justiţie - Fostul Tribunal. Marşul se va încheia în faţa Prefecturii. 

Conform sursei citate, marşul este susţinut de actori sociali relevanţi la nivelul comunităţii ieşene, reprezentanţi ai autorităţilor locale, persoane care lucrează direct cu victime ale violenţei domestice şi ieşenii care vor să transmită un mesaj de solidaritate cu victimele violenţei de gen.

La nivelul judeţului Iaşi, anul trecut au fost raportate la Poliţie 2.358 fapte de cazuri de violenţă în familie, dintre care 747 fapte în mediul urban şi restul de 1.611 în mediul rural.

Potrivit sursei menţionate, 527 de ordine de protecţie provizorii au fost emise pentru a proteja victimele. Din cauza faptului că nu sunt dezvoltate suficiente servicii pentru victime la nivel local şi acestea nu sunt încurajate să le acceseze pe cele existente, numărul real al victimelor este mult mai mare, multe din cazurile de violenţă domestică rămânând neraportate.

La nivel naţional, estimările arată că o femeie este agresată fizic la fiecare 30 de secunde, adică aproape 1,2 milioane de românce trec prin violenţă domestică.

Numai în prima jumătate a anului 2022 au fost raportate la Poliţie peste 40.000 de cazuri de violenţă domestică, dintre care peste 9.400 de situaţii cu risc iminent, conform datelor Reţelei VIF. În primele opt luni ale acestui an, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 7.331 de ordine de protecţie, cu 6,2% mai multe decât în perioada similară a lui 2021.

Potrivit celor mai recente date ale Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, în medie una din trei femei din UE a fost victima violenţei fizice sau sexuale începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 de femei a fost victima violului.

În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112. Chiar şi când apelează la autorităţi, de multe ori victimele nu sunt în siguranţă. Statisticile Poliţiei Române arată că 40% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate. În multe dintre situaţii femeile sunt omorâte înainte să apuce să ceară din nou ajutorul.

Conform unui raport întocmit de Centrul Filia, în anul 2021, a fost înregistrat aproape în fiecare zi un caz în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie. 426 femei şi fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani (2014-2021). Pe timp de pace, în România, au fost ucise de 16 ori mai multe femei şi fete decât au fost ucişi, în războiul din Afganistan, soldaţi români pe parcursul a 19 ani.

Acestea informaţii statistice dovedesc din plin că femeile și fetele nu sunt în siguranță nici acasă, nici pe stradă și nici la locul de muncă sau în unitățile de învățământ. Ieşim aşadar în stradă pentru a susţine lupta împotriva violenţei de gen.

Sursa citată mai susţine că este nevoie de finanţarea programelor şi serviciilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor prin următoarele măsuri:

Alocări de la bugetele judeţene şi locale pentru:

-  finanţarea serviciilor sociale neguvernamentale necesare supravieţuitoarelor violenţei, fiind necesar cel puţin un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori şi un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

-  finanţarea prioritară a adăposturilor de urgenţă.

Alocări de la bugetul naţional pentru:

- programele realizate de organizaţii non-guvernamentale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei de gen şi de instruire a poliţiştilor pentru intervenţiile în situaţiile de violenţă domestică.

- înfiinţarea unui centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.

- finanţarea de centre specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal calificat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi juridică.

În domeniul educaţiei şi sănătăţii sunt necesare:

- Acces liber şi gratuit la servicii de întrerupere de sarcină în spitalele de stat, mijloace contraceptive şi consiliere familială realizată de specialişti.

- Implementarea de coduri de etică în şcoli şi universităţi care să sancţioneze abuzurile sexuale făcute de profesori.

- Programe de educaţie, consiliere şi terapie pentru agresori.

- Alocarea unui număr mai mare de psihologi în penitenciare pentru expertizarea deţinuţilor care au comis agresiuni sexuale de orice fel şi urmează a fi eliberaţi condiţionat.

- Încadrarea oricărui act sexual dintre un adult şi un copil sub 16 ani la infracţiunea de viol.

- Supravegherea mai bună a deţinuţilor condamnaţi pentru violenţă sexuală şi domestică.

- Programe de reabilitare şi integrare socială pentru deţinuţi.

- Traducători de limba ucraineană/rusă/romani, alte limbi, care să faciliteze accesul femeilor migrante şi femeilor din minorităţile etnice la servicii specializate de asistenţă juridică şi consiliere psihologică şi socială”, mai arată comunicatul de presă.

Conform sursei amintite, marşul din 23 octombrie este parte a unei campanii naţionale în care Reţelei pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor i se alătură ca parteneri şi organlizaţiile neguvernamentale: Absorbante pentru toate, Rise Out, Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, FONSS - Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Fundaţia Corona, FONTIS - Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Iaşi, Reset, Asociaţia CIVICA, FASMR - Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, LSFI Liga Studenţilor de la Filosofie Iaşi, ParentIS, Asociaţia Grupul Zâmbetul Nostru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.