Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan spune că nu exclude posibilitatea ca numărul real de îmbolnăviri de COVID-19 să fie mai mare decât cel raportat oficial şi nici ideea ca alte cazuri de infectare să fi apărut în România înaintea primului pacient confirmat oficial, însă susţine că astfel de cazuri au fost punctuale şi neimportante din punct de vedere statistic.
Întrebat marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv, ce părere are despre afirmaţiile unor persoane care susţin că numărul real al celor infectaţi la nivel naţional este mult mai mare decât o arată cifrele reale, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a spus că nu este exclus acest lucru.
El a precizat că pacienţii care dezvoltă insuficienţă respiratorie ajung la spitale şi sunt în evidenţele sistemului medical, iar atâta timp cât oamenii se prezintă la medic fenomenul este ţinut sub control.
"Părerea pe care am mai auzit-o afirmată în presă, de persoane care nu sunt specialişti, este că sunt anumiţi pacienţi care ne scapă, pentru că ei evoluează negativ, nu vin la spital şi mor acasă. Nu pot să neg că poate există un caz particular care să aibă această evoluţie sau un număr nesemnificativ de cazuri particulare în anumite zone, dar în general pacienţii care suferă solicită sistemul sanitar şi în momentul în care solicită sistemul sanitar sunt înregistraţi, sunt consultaţi şi li se aplică definiţia de caz, urmează un algoritm de evaluare, de diagnostic şi de tratament”, a spus Horaţiu Moldovan.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca şi înainte de confirmarea primului caz de COVID-19 în România să fi existat pacienţi infectaţi, oficialul din Ministerul Sănătăţii spune că şi acest lucru este posibil, dar cazurile au fost izolate şi nesemnificative din punct de vedere statistic.
"Din punct de vedere teoretic totul este posibil, chiar şi acest scenariu, că a existat un pacient sau un număr nesemnificativ care au făcut o pneumonie covidică înainte să ştim că virusul COVID a ajuns în România, în mod punctual, şi care să nu se fi adresat sistemului de sănătate şi să nu fi fost identificaţi. Cazuri punctuale, care nu au semnificaţie statistică nu pot fi excluse într-o abordare de tip epidemiologic sistemică”, a mai declarat Horaţiu Moldovan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.