Corpul de Control al Ministerului Mediului va face verificări la Comisariatul Judeţean şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a mers la Mălădăreşti, unde groape de gunoi - care ar fi trebuit închisă din luna iulie - arde mocnit de unsprezece zile. Ministrul a mai susinut că populaţia din zonă nu este în pericol, întrucât măsurătorile făcute în ceea ce priveşte radioactivitatea nu au înregistrat depăşiri şi pentru niciunul dintre indicatorii măsuraţi nu s-au depăşit concentraţiile maxim-admisibile, iar monitorizarea calităţii aerului, cu autolaboratorul, va continua până la sfârşitul săptămânii.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, însoţită de Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu şi Viorel Toma, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a mers, marţi, în Vâlcea, pentru a verifica modul în care autorităţile judeţene gestionează situaţia de la Măldăreşti/Horezu, unde depozitul neconform de deşeuri arde din 18 august. Ea a fost huiduită de către localnici din zonă, care s-au plâns că nu mai pot suporta groapa de gunoi în apropierea gospodăriilor lor.
Gavrilescu a spus că depozitul de deşeuri ar fi trebuit închis din 16 iulie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Depozitul de deşeuri de la Măldăreşti fumegă din data de 18 august. La fel ca şi în alte cazuri, în ultima perioadă observăm din ce în ce mai multe astfel de incendii la depozitele de deşeuri, despre care nu ştim dacă sunt provocate sau s-au autoaprins. Aceste aspecte vor fi stabilite de instituţiile statului. (…) Azi am venit la Măldăreşti, un depozit ce trebuia închis încă din 16.07.2017, să vedem exact care sunt cauzele acestui incendiu şi cum putem remedia situaţia. Prefectura a convocat, ieri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a luat măsura iniţierii unui proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare, din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în vederea stingerii incendiului de pe amplasamentul depozitului de deşeuri Măldăreşti, administrat de către S.C Sacomet S.A Horezu", a spus ministrul Mediului. Ea a precizat că aceşti bani vor fi doar pentru stingerea incendiului, închiderea fiind exclusiv în atribuţiile administratorului gropii.
Gavrilescu a mai susţinut că populaţia judeţului Vâlcea, şi în special locuitorii din comunele limitrofe acestui depozit de deşeuri, nu este în pericol, în condiţiile în care măsurătorile făcute marţi cu unitatea mobilă, în ceea ce priveşte radioactivitatea, nu au înregistrat depăşiri.
"Din buletinele de analize rezultă că pentru niciunul dintre indicatorii măsuraţi nu s-au depăşit concentraţiile maxim-admisibile prevăzute în legislaţia în vigoare. Monitorizarea calităţii aerului, cu autolaboratorul, va continua până la sfârşitul săptămânii, inclusiv din punct de vedere al radioactivităţii, astfel încât să fim liniştiţi că populaţia nu este în pericol. Cu certitudine, în acest moment, nu există depăşiri ale valorilor maxime admise", a mai spus Graţiela Gavrilescu.
De asemenea, ea a anunţat că a trimis Corpul de Control la Comisariatul Judeţean şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, "în urma semnalelor din presă conform cărora aceste instituţii nu ar fi respectat legea".
Graţiela Gavrilescu a mai anunţat că a fost semnat un ordin comun, iniţiat de Ministerul Mediului, care, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apelor şi Pădurilor să stabilească o colaborare între cele trei instituţii, precum şi crearea unor grupuri de lucru în teritoriu, care să prevină şi să rezolve situaţii precum cea de la Măldăreşti, într-un mod rapid şi eficient.
Procurorii vâlceni au deschis dosar penal în cazul incendiului de la depozitul de deşeuri din Măldăreşti pentru distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului şi Legea apelor.
Luni, autorităţile din judeţul Vâlcea au declarat stare de alertă în comuna Măldăreşti, unde groapa de gunoi cuprinsă de un incendiu în urmă cu opt zile arde mocnit, iar în zonă se degajă mult fum. De la izbucnirea focului, pompierii au intervenit în fiecare zi, însă în zonă sunt focare la adâncime, care nu pot fi stinse.
După ce pompierii au intervenit timp de opt zile, fără ca focul să poată fi stins, gunoiul arzând mocnit în adâncime, autorităţile au decis luni ”iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, respectiv prin acoperire cu pământ a zonei incendiate”.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Cătălin Popescu, a declarat luni pentru News.ro că nu există pericol de extindere la casele localnicilor, însă în zonă este o mare canitate de fum care se degajă din cauza focarelor care ard mocnit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.