Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nu îşi poate explica decizia unor părinţi de a nu preveni, prin vaccinare, apariţia unor boli infecţioase. El a explicat de ce este importantă vaccinarea anti-COVID a copiilor, chiar dacă aceştia nu fac parte din categoria celor care dezvoltă forme severe de boală, şi a făcut publice date care arată că în ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi este 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Este foarte greu să vorbeşti despre copii în termeni simpli, pentru că ei reprezintă viitorul nostru şi ei, la rândul lor, aşteaptă de la noi lucruri măreţe, ei se uită la noi ca la Dumnezeu şi tocmai de aceea responsabilitatea noastră pentru deciziile noastre, ca adulţi, este foarte mare. Tocmai de aceea îmi este greu să-mi explic cum putem să nu prevenim anumite boli infecţioase care sunt prevenibile prin vaccinare, să avem încă decese din cauza rujeolei şi vă dau exemplul ultimilor ani: în cadrul epidemiei de rujeolă au fost peste 20 de mii de copii care au fost infectaţi, peste 64 de decese, toate apărute la copiii nevaccinaţi. Este inadmisibil ca în anul 2021 să avem acces la servicii medicale şi să nu putem să le accesăm. Tocmai de aceea cred că datoria noastră de acum înainte este una extrem de importantă, pe de altă parte, prin a furniza toate informaţiile de care părinţii, aparţinătorii au nevoie să înţeleagă beneficiile unui sistem de prevenţie, beneficiile şi importanţa vaccinării în general”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, la evenimentul organizat de Senatul României şi dedicat copiilor. 
Medicul, care e tatăl a doi copii, a vorbit şi despre motivele pentru care vaccinarea anti-COVID în cazul copiilor este importantă.
„Şi, dacă vorbim de contextul actual al pandemiei COVID-19, de curând ştim că Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat şi a recomandat autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech/Pfizer pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani. Desigur că au fost foarte multe întrebări: care este oportunitatea acestei indicaţii, de ce ar trebui să vaccinăm copiii din această grupă de vârstă, ţinând cont că ei au un risc foarte mic să dezvolte forme severe. Vă readuc aminte faptul că avem, din păcate, copii care sunt cunoscuţi cu afecţiuni cronice, care sunt în evidenţă cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Or, este foarte complicat să fii în piele unui părinte care are în grijă un astfel de copil, un copil vulnerabil care are aceleaşi drepturi la viaţă, la sănătate, la educaţie ca toţi ceilalţi copii. În felul acesta, oferind această posibilitate de prevenţie copiilor vulnerabili putem să fim mai siguri pe mediul în care ei9 merg, pe mediul în care ei şi dezvoltă viitorul. În felul acesta cred că este importat să oferim copiilor noştri această şansă” a adăugat Valeriu Gheorghiţă. 
Acesta a menţionat că şi pentru copii care nu se află n evidenţă cu boli cronice vaccinarea reduce riscul de transmitere şi protejează  familiile lor, dar şi mediul din care fac parte. 
„În ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi peste 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani. Cred că este un mesaj puternic, un semnal puternic pe care generaţia tânără îl dă, pentru că indiferent cum am vedea lucrurile şi din ce prespective ne-am uita, copiii reprezintă viitorul nostru. De aceea este foarte important să decidem corect, informat pentru copiii noştri”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.