Un proiect pilot prin care se doreşte creşterea gradului de colectare selectivă a gunoiului se va derula în municipiul Galaţi, locatarii unei asociaţii din oraş urmând să primească de săptămâna viitoare saci pentru colectarea deşeurilor reciclabile uscate pe care îi vor lăsa la uşile apartamentelor pentru a fi ridicaţi ulterior de personalul asociaţiei şi predaţi serviciului de salubrizare, administraţia locală urmărind să extindă pe viitor acest sistem de colectare la sursă la toate scările de bloc din municipiu.
Serviciul public de salubrizare din municipiul Galaţi va lansa începând de săptămâna viitoare un proiect pilot de colectare selectivă pe fracţie uscată şi fracţie umedă a deşeurilor provenite din gospodărie, potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de Presă al Primăriei.
Proiectul pilot se va desfăşura în cadrul asociaţiei de locatari nr. 758, una dintre cele mai mari asociaţii din municipiu care cuprinde 33 de scări de bloc cu 770 de apartamente.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, pentru colectarea deşeurilor reciclabile ce constituie fracţia uscată, locatarilor li se vor distribui gratuit saci menajeri prin intermediul asociaţiei de proprietari, iar pentru informarea corectă a populaţiei, Asociaţia de Locatari nr. 758 şi echipe ale Serviciului Public Ecosal vor distribui materiale informative şi vor prezenta locatarilor avantajele colectării deşeurilor produse în gospodărie pe două fracţii – uscată şi umedă.
De asemenea, cetăţenii vor fi înformaţi cu privire la faptul că în sacii primiţi se vor colecta numai deşeuri reciclabile uscate - hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă, etc. - necontaminate, respectiv fără resturi alimentare sau lichide, urmându-se instrucţiunile din fluturaşii publicitari pe care îi vor primi.
Astfel, în zilele de luni şi joi ale fiecărei săptămâni, locatarii unde se desfăşoară proiectul pilot vor poziţiona lângă uşa de la intrare, în exterior, sacii menajeri conţinând fracţia uscată, urmând ca personalul Asociaţiei de Locatari să îi ridice în intervalul orar 8.00 – 10.00 şi să îi predea Serviciului Public Ecosal.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, deşeurile amestecate nu vor fi ridicate de la uşa apartmentului, iar gunoiul menajer va fi în continuare depozitat la punctele de colectare existente.
Prin acest nou sistem se urmăreşte creşterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă şi implicit creşterea veniturilor Ecosal, astfel încât contribuţia la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galaţi pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă să se diminueze sau să dispară.
Un alt obiectiv urmărit este „etanşarea” circuitului de colectare faţă de persoanele care sustrag deşeurile reciclabile şi în acest scop distrug igluurile şi containerele existente sau aruncă pe jos deşeurile menajere îngreunând activitatea ECOSAL şi crescând costurile de operare.
De asemenea, se estimezaă că o cantitate mai mică de deşeuri menajere va fi depusă în containere (doar cele nereciclabile), lucru care va conduce la o frecvenţă mai mică a ridicării containerelor, având ca rezultat scăderea consumurilor pentru maşinile Ecosal.
Totodată, va scădea cantitatea de deşeuri depuse în depozitul ecologic şi va creşte durata de exploatare a rampei de gunoi Tirighina.
În funcţie de rezultatele proiectului pilot şi cu informaţiile strânse pe durata celor două luni ale proiectului pilot, autorităţile doresc extinderea în viitorul apropiat a sistemului de colectare la sursă la toate scările de bloc de pe raza municipiului Galaţi.
Totodată, în continuare serviciul Ecosal aşteaptă propunerile de la cetăţeni pentru îmbunătăţirea acestui sistem.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.