Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, trimis în judecată în luna mai în dosarul în care este cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, este, din luna iunie, membru al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Sistemul de Paşapoarte, Regim Permise, a declarat, duminică, Christian Ciocan, directorul de comunicare al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România (FSDPA). Ciocan a spus că Oprea a făcut foarte multe lucruri bune pentru Poliţia Română şi că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Tot duminică, Gabriel Oprea a scris, pe Facebook, că un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există nicio legătură între exercitarea atribuţiilor de serviciu ale funcţiei de ministru al afacerilor interne, pe care o deţinea în 2015, şi accidentul rutier în care şi-a pierdut viaţa poliţistul motociclist, el susţinând, din nou, că este singura persoană acuzată de ucidere din culpă, aflată pe bancheta din spate a unui autoturism neimplicat într-un accident rutier.
"Domnul Gabriel Oprea s-a întâlnit la data de 15 iulie 2018 cu mai mulţi lideri de sindicate din poliţie şi a fost acceptat ca membru al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Sistemul de Paşapoarte, Regim Permise (...) Este pentru prima dată când un ministru al Internelor face parte dintr-un sindicat al poliţiştilor”, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, Christian Ciocan, directorul de comunicare al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România.
Întrebat dacă imaginea sindicatului nu este afectată în condiţiile în care Oprea este trimis în judecată într-un dosar privind moartea unui poliţist, Ciocan a spus că fostul ministru "a făcut foarte multe lucruri bune pentru Poliţia Română, aşa cum au făcut şi alţi miniştri, precum Ursu sau Blaga”.
El a mai spus că Oprea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Tot duminică, Gabriel Oprea a scris, pe Facebook, că un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există nicio legătură între exercitarea atribuţiilor de serviciu ale funcţiei de ministru al afacerilor interne, pe care o deţinea în 2015, şi accidentul rutier în care şi-a pierdut viaţa poliţistul motociclist.
"Iată că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că nu există un raport direct între exercitarea atribuţiilor de serviciu ale ministrului afacerilor interne şi fapta de ucidere din culpă, întrucât în atribuţiile ministrului nu se regăsesc şi atribuţiile efective de conducere a autoturismului (ministrul se afla în autoturism ca persoană transportată, ca urmare a funcţiei şi calităţii deţinute), precum nici cele concrete de însoţire a autoturismului în care se afla de către un dispozitiv în coloană (respectiv stabilirea directă, de o manieră efectivă a componenţei numerice şi individuale a persoanelor, felul de alcătuire a dispozitivului, amplasarea concretă în cadrul dispozitivului, chiar desemnarea nominală a poliţistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin, indicarea concretă a vitezei de depasare şi traseele de urmat), în condiţiile în care, aşa cum se reţine în rechizitoriu în mod constant, moartea acestuia a survenit într-un accident rutier. Altfel spus, în reglementările atribuţiilor de serviciu ce decurg din funcţia de ministru al afacerilor interne deţinută de Gabriel Oprea, nu există situaţii prevăzute ca în exercitarea lor să poată cauza moartea persoanelor, aşa încât nu există nicio legătură, respectiv un raport direct între exercitarea lor şi fapta de a ucide, având ca rezultat producerea suprimării vieţii din culpă a victimei Gigină Bogdan-Cosmin - se arată în Încheierea pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Moartea poliţistului Bogdan Gigină este o tragedie. O tragedie care nu trebuie folosită de nimeni în scopuri politice sau de altă natură. Am toată încrederea în justiţie şi am convingerea că în acest dosar construit politic dreptatea va învinge", scrie fostul vicepremier.
El susţine, din nou, că dosarul accidentului este unul construit politic pentru că unora le era teamă de el, de nivelul la care ajunsese UNPR în vara anului 2015 şi de încrederea de care se bucurau, afirmând că a revenit în politică pentru că este nevoie de construcţie în zona instituţională şi de echilibru politic .
"România se află astăzi într-o situaţie dificilă. În anul Centenarului, în loc de unitate, armonie, încredere, între români este sădită ura, duşmania, dezbinarea. Autorităţile nu construiesc, sunt preocupate de agende personale, interese, răzbunări. Ţara noastră este izolată politic, îi lipseşte echilibrul. Am revenit în politică tocmai pentru că este nevoie de construcţie în zona instituţională, de echilibru politic, de rezultate concrete de care să beneficieze fiecare român, de la nou-născut la pensionar. România mai are o şansă să revină la drumul corect, dacă este condusă de patrioţi, de oameni care îşi iubesc ţara şi aleg întotdeauna onoarea, nu compromisul", mai spune Oprea.
În 2 mai, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină, care făcea parte din dispozitivul de însoţire a ministrului. Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, "drepturi” neprevăzute de cadrul legal, "drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.
La începutul lunii iunie, instanţa supremă a decis ca dosarul să fie trimis Judecătoriei Sectorului 1.
În 11 iulie, Gabriel Oprea anunţa că a avut o întâlnire informală cu sindicatele din Ministerul Afacerilor Interne, la sediul UNPR, iar liderii de sindicat, printre care Dumitru Coarnă, “şi-au exprimat aprecierea” şi au arătat că el a fost "singurul ministru de Interne de după 1989 care a sprijinit concret instituţia". Liderul de sindicat al Poliţiei, Dumitru Coarnă ar fi spus, conform unui comunicat transmis atunci de UNPR, că, dacă Gabriel Oprea nu era ministru de Interne, multe din proiecte nu erau adoptate şi s-a convenit că UNPR şi sindicatele să colaboreze, fiind nevoie pe scena politică de "un partid orientat către cei care îşi desfăşoară activitatea şi îşi pun viaţa în slujba ţări".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.