Un fost şef de serviciu din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, un fost şef al Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani şi un fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ au fost trimişi în judecată de DNA, după ce ultimii doi ar fi fost numiţi provizoriu în funcţii deşi nu îndeplineau condiţiile necesare. Fostul director al ABA Siret a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ioan Tănasă, la data faptelor şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată, Marius Andrei Rîznic, la data faptei şef al Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi Marius Mihai Nechita, la data faptei consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ şi director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul A.B.A. Siret, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi dispus şi semnat mai multe documente (decizii, act adiţional la contractul individual de muncă, etc.) prin care inculpaţii Rîznic şi Nechita ar fi fost numiţi provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani, respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, în condiţiile în care aceştia nu ar fi îndeplinit cerinţele de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea acelor funcţii.

În rechizitoriu se arată că o parte din documentele respective ar fi fost semnate şi de Tănasă, în calitate de şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ.

"Precizăm că, anterior numirii în acele funcţii, inculpatul Rîznic Marius Andrei a ocupat funcţia de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciorteşti, judeţul Iaşi, iar Nechita Marius Mihai şi-a desfăşurat activitatea ca şi consilier, gradaţia 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ulterior, aceştia ar fi fost detaşaţi la Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret şi mai departe ar fi fost numiţi, în maniera de mai sus, pe cele două funcţii de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei), respectiv martie 2020 - februarie 2021 (Nechita Marius Mihai)", susţin procurorii DNA.

Astfel, a fost produs un prejudiciu A.B.A. Siret în valoare de 231.864 de lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajaţi.

Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret a precizat că se va constitui parte civilă în cauză.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Răzvan Grigore Găină, la data faptelor director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

"În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: 2 (doi) ani, 7 (şapte) luni şi 10 (zece) zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, 7 (şapte) luni şi 10 (zece) zile şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor", mai arată DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de Găină Răzvan Grigore.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză, la fel şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei.      

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.