Numeroase flori şi lumânări, dar şi un afiş cu mesajul devenit deja celebru prin care le transmitea ruşilor să nu renunţe au fost depuse în faţa Ambasadei Rusiei la Bucureşti, în memoria activistului rus Alexei Navalnîi, decedat vineri într-o colonie penitenciară din Siberia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Alexei Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, a leşinat şi a murit vineri după o plimbare în colonia penală "Lupul polar" din Harp, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani de detenţie, a anunţat serviciul penitenciar.
Liderii occidentali, în frunte cu preşedintele american Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Navalnîi şi, fără a aduce dovezi, l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că ar fi responsabil pentru această moarte. Marea Britanie a declarat că vor exista consecinţe pentru Rusia.
Kremlinul a declarat că reacţia Occidentului a fost inacceptabilă şi "absolut furibundă". Putin nu a comentat încă moartea lui Navalinîi.
Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a înfruntat sâmbătă temperaturi arctice de minus 30 de grade Celsius pentru a vizita colonia penală în care a murit fiul ei.
Ea a primit un anunţ oficial de deces în care se precizează că ora decesului a fost 14:17, ora locală (0917 GMT), în 16 februarie, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, pentru Reuters.
"Când avocatul şi mama lui Alexei au ajuns la colonie în această dimineaţă, li s-a spus că motivul decesului lui Navalnîi a fost sindromul morţii subite", a precizat Ivan Zhdanov, care conduce Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi, pe platforma de socializare X.
"Sindromul morţii subite" este un termen vag pentru diferite tulburări cardiace care cauzează stop cardiac subit şi deces.
De asemenea, nu era clar unde se află cadavrul lui Navalnîi, a precizat echipa sa. Mamei sale i s-a spus că trupul a fost dus la Salekhard, oraşul din apropierea complexului penitenciar, dar când a ajuns la morgă, aceasta era închisă.
Într-un documentar filmat înainte de a se întoarce în Rusia, Navalnâi a fost întrebat ce mesaj vrea să lase poporului rus în cazul în care va muri sau ar fi ucis.
"Nu renunţaţi. Nu trebuie, nu puteţi să renunţaţi", a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.