Primarul Capitalei dă asigurări că toate procedurile în ceea ce priveşte organizarea taberei gratuite în Grecia pentru pensionari sunt legale, adăugând că oricum municipalitatea este mereu "sub lupă” şi i se face câte un dosar la DNA după fiecare articol de presă. De asemenea, Primăria Capitalei a transmis un comunicat în care precizează că acest proiect este inclus în calendarul de proiecte al Centrului pentru Seniori al municipiului Bucureşti, aprobat de municipalitate, şi corespunde obiectului de activitate al instituţiei, iar licitaţia a fost câştigată cu suma de 1.435.000 de lei fără TVA de către agenţia de turism, "şi nu cu suma care s-a vehiculat în spaţiul public, adică 2.000.000 de lei". Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Centrului pentru Seniori, valoarea estimată a contractului este 1.750.000 de lei fără TVA.
"Aşa cum ştiţi, orice unitate administrativ-teritorială, deci şi Primăria Capitalei, potrivit legii, are responsabilităţi legale în toate domeniile care vizează viaţa cetăţenilor. Sunt proiecte mari de infrastructură, de mediu, de sănătate, şi proiecte sociale. Dar, bineînţeles, există şi proiectele dedicate tinerilor, studenţilor, elevilor şi seniorilor. Anul acesta, prin instituţiile subordonate, Primăria Capitalei organizează şi aceste tipuri de activitaţi sau tabere tematice, recreative, potrivit legislaţiei. Peste 16.000 de elevi vor merge în aceste tabere prin Proedus şi 1.000 de seniori vor merge în tabere prin Centrul de Seniori. Vă asigur că toate procedurile sunt legale. (...) Sunt convinsă că nu au existat încălcări ale legii achiziţiilor publice, şi nicio altă procedură nu a fost încălcată”, a declarat miercuri primarul Capitalei Gabriela Firea.
Ea a spus că, oricum, municipalitatea este permanent "sub lupă”, ceea ce "e un lucru bun”, şi că după fiecare articol de presă se mai face un dosar la DNA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"De altfel, noi permanent suntem sub lupă. Foarte bine, e un lucru bun. După fiecare articol de presă ni se mai face un dosar la DNA. Nu este nicio problemă, pentru că ne-am obişnuit. Noi ne bucurăm că se fac atâtea anchete şi analize, pentru că nu avem ce să ascundem, activitatea noastră este transparentă”, a spus Firea.
De asemenea, Primăria Capitalei a transmis un comunicat în care precizează că acest proiect este inclus în calendarul de proiecte al Centrului pentru Seniori al municipiului Bucureşti, aprobat de municipalitate, şi corespunde obiectului de activitate al instituţiei, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, aprobat prin hotărâre de Consiliu Local, care prevede, la art. 2, faptul că Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB) desfăşoară activităţi cultural-educative pentru seniori, printre care excursii şi tabere cultural-educative.
Primăria mai susţine că procedura de achiziţii pentru acest proiect a fost realizată în conformitate cu Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, iar licitaţia a fost câştigată cu suma de 1.435.000 de lei fără TVA de către agenţia de turism, şi nu cu suma care s-a vehiculat în spaţiul public, adică 2.000.000 de lei.
Referitor la prevederile Regulamentului de înscriere şi participare la tabără, Primăria Capitalei susţine că acestea sunt standard şi sunt necesare pentru buna desfăşurare a oricărei excursii sau tabere, iar acest regulament are ca scop prevenirea anumitor situaţii neplăcute care pot apărea din culpa beneficiarilor.
Cu privire la selecţia participanţilor, Municipalitatea respinge "orice fel de speculaţii" referitoare la posibilitatea înscrierii în program pe filierele partidelor politice.
"CSMB a făcut publice toate informaţiile referitoare la proiect, pe toate canalele de comunicare ale instituţiei. Mai mult CSMB a mutat special biroul de relaţii cu publicul în strada Constantin Mille, nr. 10, tocmai pentru a înlesni accesul cât mai multor cetăţeni la înscrierile pentru proiect. În acest sens, menţionam că Regulamentul prevede condiţii foarte clare de eligibilitate, precum vârsta minima de 50 de ani a solicitantului, reşedinţa în municipiul Bucureşti de cel puţin 1 an şi venitul brut mai mic sau cel mult egal cu salariul minim brut pe economie (1.900 lei), reprezentând venituri din pensii sau salarii", susţine Municipalutatea.
Referitor la "informaţiile eronate" privind proiectul „Ziua internaţională a prieteniei”, Primăria Capitalei susţine că firma care a organizat evenimentul are ca obiect secundar de activitate, conform certificatului extins ONRC, "activitati recreative şi distractive” – cod CAEN 9329.
"Reamintim pe această cale că şi alte instituţii din subordinea PMB, precum PROEDUS şi Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, organizează tabere dedicate tinerilor şi studenţilor bucureşteni, acestea fiind organizate în baza regulamentelor de Organizare şi Funcţionare aprobate de CGMB, în limită bugetelor instituţiilor respective. Astfel, în anul 2018, prin PROEDUS, peste 17.000 de elevi cu rezultate şcolare şi cu implicări notabile în activităţile extraşcolare participă în Tabăra Elevilor Activi şi Merituoşi care se desfăşoară în perioada 16 iunie- 9 septembrie 2018, în Grecia-Paralia Katerini, Predeal, Neptun şi Costineşti", mai spune Primăria Capitalei.
Tot în 2018, Municipalitatea, prin Centrul pentru Tineret al municipiului Bucureşti, organizează în perioada 5 august -29 septembrie 2018 la Şcoală de Vara”, un proiect dedicat tinerilor şi studenţilor bucureşteni, "în vederea asigurării unor condiţii adecvate privind integrarea socio-profesională". De acest program vor beneficia 6.000 de tineri din Bucureşti, pe parcursul a 7 zile (6 nopţi), în staţiunile de pe litoralul românesc, adaugă sursa citată.
Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori, organizează o tabără pentru 1.000 de pensionari în Grecia, în perioada august-octombrie. Tabăra se va desfăşura pe perioada a opt zile şi pot beneficia de ea pensionarii din Bucureşti cu venit brut mai mic sau cel mult egal cu salariul minim brut pe economie (1.900 de lei). Toate costurile vor fi suportate de municipalitate, iar pachetul de vacanţă include, pe lângă masă, cazare şi transport, petreceri şi excursii la Muntele Olimp. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Centrului pentru Seniori, valoarea estimată a contractului este 1.750.000 de lei fără TVA.
Anunţul pentru înscrierea taberelor a fost publicat doar pe pagina de Facebook a Centrului pentru seniori, care are mai puţin de 800 de urmăritori, şi pe site-ul acestuia, însă într-un submeniu, unde este mai greu de accesat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.