Ansamblul monumental “Prinţul Rainier al III-lea de Monaco”, format din statuia Prinţului Rainier şi şapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, a fost inaugurat miercuri, în Parcul Circului, în prezenţa Prinţesei Stephanie de Monaco, precum şi a primarului Capitalei, Gabriela Firea, a ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, şi a principelui Radu Duda. Firea a declarat la începutul ceremoniei că, deşi Capitala se confruntă cu multe probleme în ceea ce priveşte infrastructura şi creşterea calităţii vieţii bucureştenilor, municipalitatea nu trebuie să uite „nicio secundă” obligaţiile morale pe care le are faţă de cultură.
„Cu toate că, aşa cum este cazul oricărui mare oraş european, ne confruntăm cu foarte multe probleme în ceea ce priveşte infrastructura sau construcţiile sau creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, nu cred că avem dreptul să uităm nicio secundă obligaţiile noastre morale în ceea ce priveşte domeniul cultural şi cred că acesta este un monument deosebit prin care să ne exprimăm încă o dată ataşamentul faţă de valorile culturale de la care nu abidcăm niciodată”, a declarat Gabriela Firea.
Primarul Capitalei consideră ansamblul monumental drept un omagiu adus Prinţului Rainier al III-lea de Monaco, acesta fiind întemeietorul Festivalului de Circ de la Monte Carlo, la care au participat şi artiştii Circului Globus din România, câşting numeroase trofee de-a lungul timpului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Firea a adăugat că investiţia în ansamblul monumental poate fi considerată mare, însă nu este „atât de mare” dacă este comparată cu ceea ce reprezintă Prinţul Rainier al III-lea de Monaco.
„În afară de statuia în sine, există şi un ansamblu creat special pentru această ocazie, este vorba o operă de artă atractivă pentru copii, cei mai sinceri spectatori ai circului şi care vor putea să vină aici să petreacă clipe fericite, de neuitat. Consider că Bucureştiul îşi merită renumele de Micul Paris”, a subliniat Firea.
Minsitrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus, la rândul său că „nicio investiţie în cultură nu este nelalocul ei”.
„Circul este parte a patrimoniului cultural mondial. Trebuie sărbătorit. Legat de controversele care există atunci când se fac investiţii în cultură, că de ce în cultură şi nu în altă parte, nicio investiţie în cultură nu este nelalocul ei”, a spus ministrul.
La evenimentul de inaugurare a fost prezent şi principele Radu Duda, care a afirmat că amplasarea unei statui a prinţului de Monaco este un omagiu adus inclusiv ţării noastre.
„(...) Este şi un prilej de a aduce un respectuos omagiu unui om care nu numai că a stat aproape jumătate de secol la conducerea ţării sale, a dat un exemplu foarte devreme, când familiile regale nu erau atât de implicate în acţiuni sociale, de fel în care poţi să-ţi ajuţi societatea nu doar reprezentând formal statul, ci şi ajutând domeniile vitale ale dezvoltării societăţii. Una dintre ele este ştiinţa şi arta. (...) Faptul că Bucureştiul astăzi îl omagiază este o cinste pe care nu o facem noi principatului Monaco, ci ne-o facem şi nouă înşine”, a spus Principele Radu.
La ceremonia de inaugurare au particiat ASS Prinţesa Stephanie de Monaco, primarul Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, ambasadorul Principatului de Monaco în România, ES Robert Fillon, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michelle Ramis şi ASR principele Radu Duda.
Festivitatea a început cu un număr de acrobaţii, cu artişti ai Circului Globus şi cu un spectacol cu cai, urmărite atent atât de oficialităţi, cât şi de bucureştenii veniţi să asiste la inaugurarea statuilor.
Primăria Capitalei a anunţat, în august, că a început lucrările de amplasare a ansamblului monumental “Prinţul Rainier III de Monaco” în Parcul Circului, urmând să se încheie în 15 septembrie. Locuitorii din zonă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de banii alocaţi proiectului, dar şi faţă de faptul că acesta implică diminuarea spaţiului verde.
Ulterior, municipalitatea a hotărât, la solicitările locuitorilor din cartierul Lacul Tei, să mute statuile în zona din apropierea parcului, în dreapta Aleii Circului, zonă care era folosită ca parcare.
Ansamblul este compus din statuia Prinţului Rainier şi din şapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, a fost creat de sculptorul Ionel Stoicescu şi a costat aproape 8,5 milioane de lei.
Potrvit Primăriei Capitalei, amplasarea statuilor a fost stabilită după consultări între Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), reprezentanţi diplomatici ai Principatului de Monaco şi cu avizul Directorului Circului Globus.
„Monumentul Prinţul Rainier al III-lea de Monaco urmează să fie amplasat într-o zonă cu iarbă şi nu va afecta arborii existenţi, având ca scop înfrumuseţarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de şapte metri, iar după finalizarea lucrărilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducându-se la un standard care să pună în valoare atât monumentul, cât şi zona împrejmuitoare”, preciza atunci municipalitatea.
Oficialii Primăriei Capitalei spuneau că iniţierea şi avizarea proiectului, precum şi toate angajamentele de plată cu privire la monumentul “Rainier III de Monaco” au fost făcute în mandatele precedente, iar actuala administraţie a avizat, formal, doar ultima plată, în cuantum de 480.000 de lei, “în baza obligaţiilor deja asumate ferm anterior”.
Realizarea unei statui dedicate Prinţului Rainier al III-lea de Monaco a fost decisă printr-o hotarârea de Guvern 2011 şi apoi printr-o hotarâre de Consiliul General. A fost organizat un concurs public de soluţii în acelaşi an, câstigătorul fiind sculptorul Ionel Stoicescu.
Printul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus din Bucureşti, a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.