Douăsprezece universităţi , între care patru din Bucureşti, două din Cluj şi restul din alte oraşe, s-au asociat şi au pus bazele Şcolii Naţionale pentru Energie Nucleară, unitate didactică în care se vor forma specialişti în sectorul energiei nucleare dar şi în domeniile conexe. Iniţiativa este considerată o „mişcare strategică de susţinere pe termen mediu şi lung a resursei umane specializate în varii domenii necesare funcţionării şi dezvoltării infrastructurii integrate de energie nucleară din România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„O nouă structură asociativă de susţinere a industriei nucleare a fost înfiinţată de 12 universităţi fondatoare din România, sub denumirea Şcoala Naţională pentru Energie Nucleară. Asociaţia îşi propune formarea viitoarelor generaţii de specialişti în sectorul energiei nucleare dar şi în domeniile conexe”, anunţă, marţi, iniţiatorii demersului.
Universităţile care s-au asociat pentru înfiinţarea acestei unităţi didactice sunt patru universităţi din Capitală – Politehnica, Universitatea Bucureşti, Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" – alături de universităţile din Iaşi, Constanţa, Timişoara, Târgovişte, Craiova, Petroşani, universităţile Babeş-Bolyai şi Tehnică din Cluj Napoca. 
„Lansarea asociaţiei Şcoala Naţională pentru Energie Nucleară reprezintă un moment definitoriu nu doar pentru educaţia în domeniul nuclear din România, dar şi pentru întreaga industrie nucleară. Prin această iniţiativă, ne asigurăm că vom avea fluxul constant de tineri specialişti, bine pregătiţi, care să susţină inovaţiile şi proiectele ambiţioase ale Nuclearelectrica. Este esenţial să ne concentrăm nu doar pe dezvoltarea competenţelor tehnice, ci şi pe înţelegerea profundă a importanţei energiei nucleare pentru un viitor sustenabil. Colaborarea între universităţi, industrie şi asociaţii precum ROMATOM, va fi cheia succesului în acest demers”, a declarat preşedintele onorific al ROMATOM şi al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
Structura asociativă din mediul universitar îşi propune „să formeze specialişti într-o varietate de domenii care formează, în mod coordonat, un ecosistem de funcţionare pentru orice proiect nuclear, inclusiv în domenii ce depind de siguranţă şi securitate”, se arată într-un comunicat al fondatorilor şcolii. 
Aceştia amintesc că recent, în cadrului primei vizite oficiale la amplasamentul de la Doiceşti, unde se construieşte prima centrală bazată pe reactoare modulare mici (SMR) din România, Ambasada SUA în România a lansat un mesaj de susţinere pentru dezvoltarea proiectelor nucleare civile în România.
„Înfiinţarea unei Şcoli Naţionale pentru Energie Nucleară poate fi interpretată ca o mişcare strategică de susţinere pe termen mediu şi lung a resursei umane specializate în varii domenii necesare funcţionării şi dezvoltării infrastructurii integrate de energie nucleară din România”, precizează documentul citat.
„Strategia de extindere a capacităţilor nucleare şi proiectele de investiţii ale SN Nuclearelectrica SA, atât reactoare de mare capacitate, cât şi reactoare modulare mici, la începutul anului 2030,  implică şi formarea unei noi generaţii de specialişti în energetica nucleară. Avem nevoie să continuăm să formăm experţi în tehnologia CANDU, dar şi să dezvoltam programe pentru tehnologia SMR. La nivel de industrie, fie ca vorbim de operare, fie ca vorbim de domenii conexe, cum este cel medical, există planuri de dezvoltare, dar şi necesităţi de cooperare inter-instituţională pentru o resursă umană de elită, resursa pentru care România este recunoscută internaţional” a declarat directorul general SN Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghiţă
În cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti funcţionează, în prezent, un centru care instruieşte operatori în tehnologia SMR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.