Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a enumerat, joi, într-o conferinţă de presă, documentele pe baza cărora vor putea vota românii din ţară şi din străinătate la alegerile prezidenţiale. El a precizat că membrii birourilor secţiilor de votare vor putea vota în aceste secţii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Evident că cetăţenii românii vor vota în primul rând cu cartea de identitate. Apoi pot să voteze cu paşaportul diplomatic, nu cu paşaportul simplu. Repet, în ţară. De asemenea, cei care urmează şcolile de ofiţeri din ţară pot vota cu carnetul de elev al acelei şcoli de ofiţeri”, a declarat Toni Greblă.

Preşedintele AEP a spus că membrii birourilor secţiilor de votare pot să voteze în secţia în care îşi desfăşoară activitatea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Aş vrea să vă spun că membrii birourilor secţiilor de votare pot să voteze, indiferent unde au domiciliu sau reşedinţa, pot vota în secţia de votare în care îşi desfăşoară activitatea, tocmai pentru a putea să-şi exercite şi ei dreptul de vot, având în vedere faptul că se organizează o singură circumscripţie electorală. Şi dacă ar vota la secţia de votare, ar vota acelaşi candidat, dacă se duc la local, la secţia de votare de la domiciliu, tot acelaşi candidat votează, deci aceştia, prin excepţie, pot să voteze cu orice, în oricare din aceste secţii”, a detaliat Toni Greblă.

Actele cu care pot vota românii din străinătate

În ceea ce priveşte votul din străinătate, preşedintele AEP a spus că cetăţenii români din afara ţării pot să voteze cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate, cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul simplu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor de la şcolile de ofiţeri, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar.

„Acestea sunt actele cu care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale va începe la miezul nopţii, iar Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenţia competitorilor electorali asupra a ceea ce au voie şi ce nu au voie să facă pe durata acesteia. Toate materialele de propagandă de până acum trebuie înlăturate.

”Având în vedere că mâine, 25 octombrie 2024, începe campania electorală pentru alegerile pentru Preşedintele României din 24 noiembrie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le doreşte competitorilor politici succes şi îi îndeamnă să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, a transmis, joi, AEP, într-un comunicat de presă.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc în 24 noiembrie, iar turul al doilea în 8 decembrie.

Au fost validate candidaturile a 14 pretendenţi la fotoliul de Preşedinte al României. Biroul Electoral Central a publicat recent macheta buletinului de vot.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.