Doar 51 din totalul de 77 de sirene aflate în proprietatea Primăriei Capitalei şi a primăriilor de sectoare şi care au acţionare automatizată şi pot fi pornite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au funcţionat miercuri la exerciţiul pentru verificarea sistemelor de alarmare a populaţiei în caz de dezastre, desfăşurat la nivel naţional.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, au fost verificate în teren, prin sondaj, 18 sirene din Capitală şi opt din judeţul Ilfov. În Capitală, dintre sirenele verificate, doar trei sunt funcţionale, iar în judeţul Ilfov, şase.
Daniel Vasile a precizat că unele dintre sirenele centralizate, cu acţionare automatizată de la ISU Bucureşti-Ilfov, care au funcţionat la exerciţiul de alarmare precedent, miercuri nu au putut fi acţionate din motive tehnice, care urmează să fie stabilite de către proprietarii acestora.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, în localitatea Buftea au fost introduse sirene noi după exerciţiul PROCIV din luna aprilie, acţionabile de la ISU, iar în Sectoarele 2 şi 4 au fost luate măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului de alarmare publică prin intermediul sirenelor.
"ISUBIF a solicitat autorităţilor locale să comunice stadiul de acţionare şi funcţionare a sirenelor pe care le au în evidenţă şi pe care trebuia să le acţioneze în cadrul exerciţiului de astăzi (miercuri, n.r.)”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.
Bucureştiul are 400 de sirene, dintre care doar 15% au dublă comandă, de la faţa locului şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau autoritatea locală. Sectorul 6 are cele mai multe sirene care pot fi acţionate automat.
Miercuri, între orele 10.00 şi 11.00 în toate judeţele ţării a avut loc un exerciţiu pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel de exerciţii se vor desfăşura, începând din această lună, în prima zi de miercuri a fiecărei luni şi vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), dar şi a celor cu acţionare locală.
În perioada 18-21 aprilie, IGSU a desfăşurat, la nivel naţional, un exerciţiu de testare a sirenelor care anunţă situaţiile de protecţie civilă. Timp de patru zile, au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel naţional.
Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.