Sindicatul Europol susţine că, la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei mMunicipale Satu Mare, 13 dintre cei 15 poliţişti, mulţi dintre tineri, cu vechime mai mică de doi ani în sistem, au depus rapoarte prin care mutarea în alte structuri, motivul fiind legat de ”mediul toxic de lucru, comportamentul şefilor faţă de ei, lipsa unor indicatori de performanţă obiectivi”. Oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare resping acuzaţiile, susţinând că nu poliţiştii, ci sindicatul a depus rapoarte de mutare şi că doi dintre cei 13 poliţişti de la Biroul Rutier ”nu susţin rapoartele depuse de Sindicat, în numele lor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”O situaţie fără precedent are loc în judeţul Satu Mare, unde 13 din cei 15 poliţişti ai Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare şi-au depus în bloc rapoarte de mutare de la această structură. Printre principalele nemulţumiri ale poliţiştilor se regăsesc mediul toxic de lucru, comportamentul/atitudinea şefilor faţă de ei, lipsa unor indicatori de performanţă obiectivi, măsurabili şi transparenţi, dar şi faptul că nu există o coordonare şi îndrumare la nivelul colectivului, mai ales că mai mult de jumătate dintre poliţişti au o vechime de sub 2 ani”, informează sindicaliştii din Europol.

În acest context, oficialii sindicatului consideră că managerul structurii de poliţie ar trebui ”să plece sau să cel puţin să îşi dea seama că are o problemă”, având în vedere numărul mare al nemulţumiţilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Când ai doi oameni din 15 nemulţumiţi la nivelul unei structuri de poliţie, să zicem că poţi aprecia că sunt aspecte de natură subiectivă şi nu prezintă relevanţă. Însă când ai 13 din 15 poliţişti nemulţumiţi, care şi-au materializat opoziţia faţă de un stil de management heirupist şi îşi mai şi depun rapoarte de mutare în bloc, acel manager trebuie să plece sau să cel puţin să îşi dea seama că are o problemă”, se precizează într-un comunicat al sindicaliştilor.

 Aceştia subliniază că Biroul Rutier din municipiul Satu Mare îşi desfăşoară activitatea la o capacitate de aproximativ 60% din totalul numărului de posturi prevăzute, iar dintre cei 15 poliţişti aflaţi pe funcţie 10 au o vechime de sub 2 ani, întreaga structură acoperind munca a 25 de poliţişti.

”Chiar şi în aceste condiţii, în anul 2022 au plecat nu mai puţin de 8 poliţişti din cadrul Biroului Rutier, ceea ce a diminuat numărul poliţiştilor cu o vechime mai mare de 5 ani la numai 4. Toate aceste date ne arată pe de o parte lipsa de interes a conducerii IPJ pentru resursa umană care trebuie asigurată la nivelul Biroului Rutier Satu Mare, dar şi faptul că se tolerează un management defectuos şi şefi care nu au reprezentarea funcţiei pe care o ocupă şi a sarcinilor pe care le au. Asta în timp ce există delegări şi «desemnări» ale un poliţişti/poliţiste din stradă în birourile sau lângă birourile unor şefi din cadrul Poliţiei Mun. Satu Mare”, acuză sindicatul din poliţie.

Aceştia publică un extras dintr-un raport prin care se solicită mutarea de la Biroul rutier la o altă structură, document în care solicitantul invocă trecerea de la schimburi de 12 ore la schimburi de 8 ore şi în care arată că la nivelul Poliţiei rutiere din Satu Mare nu s-a realziat o analiză privind eficienţa activităţii în schimburi de 12 ore.

”Poliţiştii vor să ştie concret care sunt rezultatele pe care trebuie să le realizeze, pentru a nu mai fi tracasaţi şi hărţuiţi sub diferite forme (…) Organizaţia noastră a încercat să medieze această stare vizibilă de conflict şi tensiune, însă s-a lovit de lipsa de asumare, orgoliu, ambiţii personale sau de poziţia struţului din partea celor care ştiau ce se întâmplă dar au ales să fie pasivi, şi practic să tolereze mediul toxic de lucru impus de conducerea Poliţiei Municipiului Satu Mare”; mai scrie Europol.

În replică, oficialii IPJ Satu Mare anunţă că nu poliţiştii, ci sindicatul a depus rapoarte de mutare şi că doi dintre cei 13 poliţişti de la Biroul Rutier ”nu susţin rapoartele depuse de Sindicat, în numele lor”.

”La nivelul IPJ Satu Mare, nu au fost depuse rapoarte personale de mutare de către poliţişti, ci au fost depuse 13 rapoarte de solicitare a mutării din cadrul Biroului Rutier Satu Mare, la alte structuri, prin intermediul reprezentantului organizaţiei sindicale EUROPOL. Până în prezent, 2 dintre cei 13 poliţişti, care se află în serviciu la acest moment, nu susţin rapoartele depuse de Sindicat, în numele lor. În perioada imediat următoare, se va discuta şi cu ceilalţi poliţişti, pentru clarificarea situaţiei”; susţin oficialii Inspectoratului.

Aceştia clarifică şi situaţia legată de schimburile în care ar urma să lucreze poliţiştii rutieri.

”La data de 1 martie a.c., programul de lucru de la nivelul Biroului Rutier Satu Mare, a fost modificat, în sensul că, până la această dată acesta era de 12 ore. De la această dată, s-a introdus în programul de lucru şi varianta alternativă, de 8 ore. Precizăm faptul că programul de lucru de la nivelul Biroului Rutier Satu Mare a fost stabilit cu respectarea condiţiilor de formă şi legalitate, fiind prezenţi, la analiza efectuată, atât şefii de structuri, cât şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale. Modificarea a fost efectuată, în scopul eficientizării activităţilor şi creşterii siguranţei rutiere, în rândul comunităţii” precizează informarea IPJ Satu Mare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.