Consilierilor de probaţiune nu le este asigurată paza de către jandarmi, deşi în cadrul acestor servicii există butoane de panică prin care ar putea solicita ajutor în cazul în care sunt agresaţi, din cauza lipsei fondurilor alocate Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, miercuri, Mihai Dima, directorul Direcţiei Naţionale de Probaţiune, în contextul prezentării bilanţului de activitate pe 2016 al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
"Referitor la butonul de panică, sigur, serviciile de probaţiune trebuie să aibă asigurată paza de către jandarmi. Din punctul ăsta de vedere, Ministerul Justiţiei a făcut demersurile necesare pentru a implementa efectiv acea prevedere leagă. Din păcate nu s-a ajuns la implementare efectivă în acest moment. Sunt paşi în acest sens, există un proiect de hotărâre de guvern, dar nu este adoptat. Este una dintre priorităţile pe care noi le-am subliniat pentru perioada următoare. (...) Nu depinde doar de Ministerul Justiţiei, ci şi de cei de la Ministerul de Interne, de fondurile care le sunt alocate, pentru că practic, din corespondenţa pe care am purtat-o de-a lungul anilor, asta a fost principala problemă”, a declarat Mihai Dima, directorul DNP.
Acesta a mai spus că butoanele de panică au fost achiziţionate în cadrul unui proiect, "cu o anumită perioadă de implementare”, dar până în prezent acesta nu a putut fi corelat şi cu asigurarea protecţiei consilierilor de către forţele de ordine.
"Colegii de la MAI au înţeles situaţia, pentru că s-a mers la sediile serviciilor de probaţiune, s-a efectuat o analiză de risc în ceea ce priveşte condiţiile în care îşi desfăşoară colegii mei activitatea şi problema legată de fonduri a fost evident ridicată, dar, ca măsură intermediară, colegii de la jandarmerie ne-au propus - şi am materializat acest lucru -, un protocol de colaborare în baza căruia echipele mobile de jandarmi se deplasează cu prioritate la sediile serviciilor de probaţiune atunci când sunt solicitate”, a precizat Mihai Dima.
Directorul DNP a adăugat că au fost patru cazuri de agresiune faţă de consilierii de probaţiune în ultimii cinci ani la nivel naţional. Potrivit acestuia, în 2016 au fost înregistrate două cazuri de violenţă, la Brăila şi la Bucureşti.
La rândul său, Marius Vulpe, directorul ANP, a explicat că fondurile pentru protecţia consilierilor de probaţiune sunt alocate în funcţie de riscuri şi că, dacă nu există un pericol real, "e clar că nu va aloca nimeni fonduri”.
"Statul român, prin Ministerul Justiţiei, alocă fonduri dacă riscurile există în mod real. Riscurile, pe o scară de la 1 la 5, sunt calculate prin nişte formule. Dacă în ultimii cinci ani s-a întâmplat o singură dată, e clar că nu va aloca nimeni fonduri. Calculele dau soluţiile şi resursele. E clar că directorul Direcţiei, dacă nu are alocate resursele... De exemplu, sistemul penitenciar a avut anul trecut alocat şi jumătate din penitenciarele din România... Pentru că aceeaşi problemă e şi la noi. Deţinuţii agresivi, care nu ţin cont că e consilier de probaţiune sau agent de penitenciar, îi atacă dacă sunt nervoşi. Noi am alocat nişte fonduri şi am achiziţionat sisteme Man Down. Pe acelaşi principiu, cu senzori, cu buton de panică. Din fericire, noi avem cele grupe de intervenţie cu mascaţi care se deplasează în foarte scurt timp în locaţie. La probaţiune, fiind în mediu civil, e mai greu”, a declarat Marius Vulpe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.