Mai multe incidente aviatice au fost loc în judeţul Constanţa, în ultimii ani, iar 23 de persoane au murit şi trei au fost rănite. În aceste evenimente au fost implicate patru aeronave militare şi un elicopter SMURD.
În data de 5 iulie 2010, un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit, în jurul orei 17.40, pe aerodromul Tuzla.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat atunci că la scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc înălţime şi s-a prăbuşit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urma impactului cu solul, aeronava a luat foc, incendiul fiind stins la ora 18.15.
La bordul aeronavei se aflau 14 militari. Dintre aceştia, şi-au pierdut viaţa 12, opt din cadrul Forţelor Navale şi patru din cadrul Forţelor Aeriene. În evenimentul aviatic a murit şi comandorul Nicolae Jianu, care era comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" din Boboc.
Două persoane au reuşit să scape cu viaţă. Este vorba de căpitanul Daniel Bâlsanu, pilotul aeronavei şi de maistrul militar Marius Nazare.
Ancheta a arătat că accidentul aviatic s-a produs din cauza unei defecţiuni tehnice.
Un alt accident aviatic, în care a fost implicat un elicopter SMURD, a avut loc în data de 15 decembrie 2014. Elicopterul, care se întorcea dintr-o misiune, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Mamaia.
La bord se aflau pilotul Petre Corneliu Cătuneanu , co-pilotul Claudiu Crăcănel , medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton. Cele patru persoane nu au mai putut fi salvate.
După o anchetă care a durat cinci ani, procurorii au clasat dosarul.
Un incident în care a fost implicat o aeronavă MIG 21 Lancer a avut loc în data de 12 iunie 2017. Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriene ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de la Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfăşura împreună cu forţele aeriene bulgare.
MApN a anunţat atunci că, după executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul efectuării manevrelor de aterizare, pilotul Adrian Stancu a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia. El s-a catapultat şi a scăpat astfel cu viaţă.
În data de 2 martie 2022, o aeronavă MIG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat, în aceeaşi zi, în jurul orei 20.21, spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare.
Acesta a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.
Ultima poziţie cunoscută a elicopterului era zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi în zona localităţii Gura Dobrogei.
În catastrofa aviatică şi-au pierdut viaţa şapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.
Pilotul aeronavei MIG21 este căutat în continuare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.