Introducerea unor noi linii ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în zona Bucureşti-Ilfov încalcă legislaţia naţională, intenţia Primăriei Capitalei putând duce la falimentul companiilor de transport private, susţin, reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"O astfel de decizie ar face mai întâi concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi care au câştigat licitaţiile pentru a opera pe liniile de transport rutier de persoane, pe aceleaşi trasee pe care PMB intenţionează să introducă noi linii RATB. Operatorii de transport care deservesc acum rutele respective au făcut o investiţie de circa 25 de milioane de euro în autobuze cu anumite specificaţii tehnice, aşa cum au fost cerute în caietul de sarcini, la organizarea licitaţiei, conform legii. Preţul unui astfel de autobuz este între 70.000 şi 150.000 de euro, la care se adaugă alte cheltuieli de mentenanţă, salarii, taxe şi impozite. În acest moment circulă 180 de mijloace de transport ale firmelor private care au câştigat licitaţiile pentru a opera pe liniile Bucureşti-Ilfov”, spun, marţi, reprezentanţii COTAR.

Ei subliniază că, prin extinderea liniilor RATB, ar putea fi falimentate firmele care operează aceste rute, fiind afectat inclusiv bugetul statului şi cel al Primăriei Capitalei.

COTAR mai spune că nu înţelege de ce este nevoie de o investiţie de cel puţin 50 de milioane de euro de la bugetul PMB, la care se vor adăuga subvenţii, deşi rutele respective sunt acoperite de operatorii privaţi care s-au conformat legislaţiei naţionale.

"Probabil că doamna primar general a fost indusă din nou în eroare de consilierii care nu cunosc realitatea din teren”, susţine Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Reprezentanţii COTAR adaugă că, "din experienţa anterioară” s-a constatat că sute de mijloace RATB sunt vandalizate în fiecare an şi fie necesită reparaţii scumpe, fie, din lipsă de fonduri, râmân în garaje.

"Aceasta fiind situaţia constatată în Bucureşti, în ultimii ani, nu putem considera că autobuzele care vor deservi judeţul Ilfov vor fi ferite de vandalizare, deci costurile calculate iniţial vor creşte şi poate chiar se vor dubla într-un singur an”, arată COTAR.

Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România cere Consiliului General al Municipiului Bucureşti să studieze cu atenţie situaţia şi să nu încalce legea, afectând, astfel companiile de transport private şi propune ca soluţie Primăriei să extindă transportul pe traseele neacoperite de operatorii privaţi.

De asemenea, reprezentanţii COTAR cer CGMB ca subvenţiile pentru transport să fie acordate şi operatorilor privaţi, "care ar putea astfel să facă reduceri substanţiale de preţ şi să asigure mai multe mijloace de transport pe liniile pe care deja operează”.

Un proiect care se află pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CGMB prevede modificarea unei hotărâri din octombrie 2010 pentru aprobarea programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.

"În situaţia în care acest act normativ va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, va însemna încălcarea unor dispoziţii legale, respectiv a Legii nr. 8/2012 privind aprobarea ordonanţei 21/2011 privitoare la înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de transport Bucureşti, aşa cum, de altfel, a statuat recent Curtea Constituţională a României”, mai spune COTAR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.