Castrul roman din localitatea constănţeană Ovidiu va fi reconstituit şi pus în valoare printr-un program cu finanţare europeană de aproximativ trei milioane de euro. După finalizarea proiectului, acolo se vor putea desfăşura proiecţii, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primăria oraşului Ovidiu a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că a avut loc conferinţa de lansare a proiectului "Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman".

Situl arheologic este amplasat pe malul lacului Siutghiol, în apropierea Insulei lui Ovidiu, pe o suprafaţă totală de 7.120 de metri pătraţi. Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificaţie romană din secolul al VI-lea), o bazilică paleocreştină care se află în afara zidurilor castrului, o aşezare romană şi un apeduct roman. Situl arheologic este inclus pe lista monumentelor istorice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Conform sursei citate, castrul roman a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 şi avea rolul de a proteja apeductul care alimenta Tomisul, oraşul Constanţa de astăzi.

Ca arhitectură, castrul are patru turnuri la colţuri, două circulare şi două dreptunghiulare. Suprafaţa interioară a fortificaţiei este de 2.200 de metri pătraţi, din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit, în 1984, un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491).

 

Interiorul castrului va fi amenajat: o parte pentru exponate şi o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parţial cu o structură metalică uşoară şi va avea dotări multimedia de ultimă generaţie, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecţii, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii etc", se arată în comunicat.

Bazilica romană (paleocreştină) a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetăţii. "A fost identificată în anul 1998 şi cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ţinutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica afost abandonată odată cu fortificaţia în perioada anilor 580-600. Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă, pentru o vizionare a vestigiilor fără afectarea acestora", a menţionat sursa citată.

De asemenea, în cadrul acestui proiect vor mai fi realizate grupuri sanitare, alei pietonale şi parcări.

Durata de execuţie şi implementare a proiectului este de doi ani şi cinci luni ani de la ordinul de începere a lucrărilor.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, valoarea investiţiei fiind de aproximativ trei milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.