Comisia mixtă constituită de autorităţile din judeţul Ilfov după ce, în urma unei acţiuni de dezinsecţie, mai multe persoane au reclamat iritaţii ale căilor respiratorii, a constatat că unii operatori ai firmei contractate pentru această procedură au dat dovadă de neglijenţă, întrucât utilajele trebuiau oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune. Totodată, primăriile nu ar fi informat suficient populaţia cu privire la acţiunile de dezinsecţie.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de CJ Ilfov, comisia mixtă, formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Ilfov, ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Ilfov şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, după ce mai mulţi cetăţeni au reclamat iritaţii ale căilor respiratorii, a constatat că unii dintre operatorii firmei private contractate de CJ pentru dezinsecţie, SC Wasval SRL, au dat dovadă de neglijenţă în activitate.
"Utilajele ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune. Firma a primit avertisment şi, dacă asemenea incidente se vor repeta, riscă rezilierea", arată sursa citată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, s-a stabilit că primăriile nu au informat suficient populaţia din localitatea lor şi nu au ales un traseu care să evite zonele unde se înregistra activitate comercială în spaţiu deschis, având în vedere că insecticidul folosit în acţiunile terestre este toxic pentru albine şi iritant pentru oameni. Se recomandă evitarea contactului direct cu substanţa şi închiderea ferestrelor de către cei care locuiesc în raza ei de acţiune.
Reprezentanţii CJ Ilfov spun că toţi primarii din judeţ au fost convocaţi la o discuţie pe tema dezinsecţiei, în 7 august, la sediul Consiliului Judeţean. Tema este eficientizarea acţiunilor viitoare, pentru creşterea gradului de informare a populaţiei, cu accent pe siguranţa cetăţenilor.
Acţiunile de dezinsecţie vor fi reluate la sosirea rezultatelor de laborator privind soluţia folosită în 25 iulie. Rezultatele sunt aşteptate în 14 zile.
Reprezentanţii CJ Ilfov mai spun că dezinsecţia este necesară nu doar din cauza disconfortului creat de ţânţari, ci şi pentru că insectele pot răspândi boli grave. Totodată, ei susţin că oamenii sunt în siguranţă în timpul acţiunilor terestre de dezinsecţie, atât timp cât nu stau în raza de acţiune a insecticidului şi închid geamurile, astfel încât substanţa să nu pătrundă în locuinţe, precizând că nu există insecticid care să nu fie iritant.
Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, "i-a cerut ministrului Sănătăţii să facă presiuni în Guvern, pentru ca pe viitor dezinsecţia să se facă integrat, de către consiliile judeţene, pentru un efect optim", mai scrie în comunicat.
Autorităţile din Ilfov au anunţat, vineri, că au decis să suspende dezinsecţia în judeţ după ce, în urma acţiunii de joi, mai multe persoane au reclamat iritaţii ale căilor respiratorii. Reprezentanţii CJ, ai DSV şi DSP Ilfov au verificat apoi dacă firma privată contractată pentru dezinsecţie a respectat toate procedurile şi concentraţia substanţei, care a mai fost folosită în trecut fără probleme.
Serviciul de Dezinsecţie şi Ecologizare Mediu, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov, a suspendat acţiunea de dezinsecţie terestră desfăşurată în judeţ, după ce mai multe persoane au reclamat iritaţii ale căilor respiratorii, se arăta într-un comunicat de presă al CJ Ilfov.
Conform sursei citate, la 112 a fost înregistrat un singur apel, însă persoana care a sunat nu a mai fost găsită de ambulanţa ajunsă la locul indicat.
"Reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Ilfov şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov verifică dacă firma privată contractată pentru dezinsecţie a respectat toate procedurile şi concentraţia prevăzută în fişa tehnică a produsului, dar merg şi în teren, să stea de vorbă cu oamenii din zonele în care au fost probleme", se arăta în comunicat.
În comunicat se mai arăta că este a cincea oară când Serviciul de Dezinsecţie aplică terestru tratamente pentru combaterea ţânţarilor anul acesta. S-a acţionat în 19 localităţi, în zilele de 23 şi 24 iulie. Joi, s-au început acţiunile în 9 localităţi. Insecticidul folosit se numeşte Solfac Trio, este toxic pentru albine şi iritant pentru oameni. Substanţa a mai fost folosită anul acesta, în doză de 50 de mililitri la un hectar, dar şi în anii trecuţi, fără să fie probleme.
Reprezentanţii CJ Ilfov spuneau că măsurătorile pentru calitatea aerului, făcute în cursul nopţii în judeţ, de reprezentantii ISU, au arătat că nu au fost depăşiri ale pragurilor de alarmare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.