Comisia Tehnico-Economică (CTE) din cadrul Ministerului Mediului a avizat opţiunea care prevede închiderea depozitului de deşeuri periculoase Sofert Bacău in situ, printr-o investiţie totală de 377 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În această dimineaţă, la sediul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a avut loc şedinţa de avizare în Comisia Tehnico-Economică (CTE) a proiectului «Închidere şi reabilitare depozit de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, beneficiar Administraţia Fondului pentru Mediu». Membrii CTE au avizat opţiunea 1 - închiderea conformă a depozitului de deşeuri periculoase Sofert Bacău, suprafaţă de 159.436 mp, cu valoare totală a investiţiei de 377 de milioane de lei”, arată Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Durata de execuţie este de 24 de luni de la data de emitere a ordinului de începere a lucrărilor.

Potrivit sursei citate, opţiunea 1 prevede închiderea depozitului in-situ, în conformitate cu cerinţele legale în vigoare, respectarea Normativului tehnic din 26 noiembrie 2004 şi a Ordonanţei nr 2 din 11 august 2021 privind depozitarea deşeurilor.

Aceasta înseamnă ecologizarea corpului haldei de fosfogips, prin următoarele categorii de lucrări: sistematizare deşeuri, realizare strat de impermeabilizare, realizare strat de drenaj pluvial, execuţie strat de recultivare şi înierbări, lucrări conexe de colectare şi evacuare a apei pluviale, rampe tehnologice perimetrale şi rampe tehnologice de acces, împrejmuire şi plantaţie perimetrală, lucrări de monitorizare.

”România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu. Pentru realizarea investiţiei de închidere a depozitului de deşeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului şi în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu”, adaugă Ministerul Mediului.

Termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027. Soluţia de reabilitare a depozitului de fosfogips are ca obiectiv principal reducerea mobilităţii contaminanţilor existenţi pe amplasament pentru a proteja situl în vederea încadrării acestuia în peisajul natural, cu protecţia factorilor de mediu, apă, aer, sol şi subsol. Pe suprafaţa acestui sit ecologizat nu se va desfăşura în viitor nicio activitate, perimetrul haldei urmând a fi îngrădit şi pus sub observaţie pe o perioadă de 30 de ani.

”Există în România 31 de depozite de deşeuri industriale periculoase şi nepericuloase din cauza cărora plătim amenzi. Pentru depozitul de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, care se întinde pe 16 hectare, plătim 600 de euro pe zi. Mă bucur că am reuşit astăzi să identificăm soluţia cea mai bună pentru ecologizarea acestuia. Ceea ce înseamnă că acesta nu va mai polua, iar statul român va plăti mai puţine penalităţi. După ce vom duce la bun sfârşit acest proiect sunt convins că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Curtea de Justiţie a UE a decis, în 14 decembrie 2023, sancţionarea României cu o amendă de 1,5 milioane de euro şi penalităţi zilnice de 600 de euro/zi pentru întârzierea închiderii depozitelor de deşeuri neconforme. România mai are de închis şi ecologizat 31 de astfel de depozite.

În 10 august 2023, Guvernul României a aprobat un nou Plan de acţiune pentru închiderea celor 31 de depozite rămase neconforme: 1 depozit de deşeuri municipale, 20 de depozite de deşeuri industriale periculoase şi 10 depozite de deşeuri industriale nepericuloase.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat, în urmă cu o săptămână, la Bacău, la şedinţa Comisiei de analiză tehnică (CAT) desfăşurată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău, precum şi la o vizită de lucru în teren, la depozitul de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.