Preşedinta Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că susţine renegocierea valorii punctului de servicii pentru medicina de ambulator şi cea de familie, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, joi, în transparenţă decizională valorile punctelor pentru medicina primară şi de specialitate din ambulatoriul clinic, acestea fiind de 6,2, respectiv 3,3 lei. De asemenea, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a declarat că această valoare reprezintă o reducere cu 30% a bugetului alocat pentru medicina de ambulatoriu şi pentru medicina de familie. Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, Sandra Alexiu, susţine că această scădere de valori de punct vine după trei luni în care veniturile medicilor de familie au fost furnizate parţial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că a cerut de urgenţă renegocierea valorii punctului de servicii. 
“Suntem aici pentru a ne arăta susţinerea fermă pentru probleme care apar acum şi pentru soluţiile pentru aceste probleme, susţinerea noastră fermă pentru renegocierea valorii punctului de servicii şi acest lucru trebuie să se facă în contextul renegocierii acestei valori a punctului cu Casa Naţională de Sănătate. Nu vă ascund faptul că am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi că sunt de acord să se  poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Noi am insistat şi am cerut de urgenţă renegocierea valorii punctului. Acest lucru trebuie făcut prin discuţii, prin negociere la nivelul Casei, dar respectând ceea ce se numeşte  tot parcursul procedural şi totodată trebuie să se evidenţieze, să se identifice soluţii  pentru ca să reuşim o reechilibrare bugetară în aşa fel încât de la nivelul Casei să se dea soluţii pentru Ministerul de Finanţe în vederea renegocierii valorii punctului de servicii”, a declarat Cătălina Poiană.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
La conferinţă a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, care a afirmat că în România se află pe penultimult loc din Europa în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de sănătate. 
“Problema medicinei de ambulator este una extrem de importantă, în condiţiile în care în România finanţarea sistemului de sănătate este pe penultimul loc în Europa, noi, astăzi, după valorile afişate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în transparenţa decizională, scădem finanţarea. În loc să creştem semnificativ pentru a încerca să recuperăm locurile spre media clasamentului Uniunii Europene, noi nu găsim altă soluţie decât să o scădem. Mai mult medicina de ambulatoriu şi aici integrez atât ambulatoriul de specialitate, cât şi medicina de familie, care practic reprezintă segmentul prespital, este singura soluţie pentru reducerea internărilor nenecesare la nivelul ţării, pentru reducerea costurilor în ultimă instanţă şi o optimizare a acestora”, a explicat Cosmin Alexandrescu. 
 
Alexandrescu a menţionat că veniturile medicilor ar putea scădea cu 40 – 50%. 
“Valoarea actuală, care înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului alocat pentru medicina de ambulatoriu şi pentru medicina de familie, corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate, vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50 la sută faţă de momentul actual. În condiţiile în care corpul medical din România este un corp destul de îmbătrânit, cu o medie de peste 50 de ani, ce vor face medicii tineri, care sunt la început de carieră şi şi-au deschis cabinetele pe care nu le vor putea susţine?  Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde, datorită unei populaţii mai reduse, nu vor face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au?  Să-şi închidă cabinetele şi dacă şi le închid, unde pleacă?  În spitale? Nu sunt atât de multe locuri şi nu cred că ne dorim să nu mai avem ambulatorii şi prespital. Să plece din ţară este cel mai probabil. În ultimii ani s-a reuşit o reducere a fluxului de medici care pleacă din România în afară”, a mai transmis preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator.
El a adăugat că este un semnal dezastruos pe care sistemul îl dă pentru studenţii la medicină şi pentru rezidenţi. 
“Cu această măsură ne vom intoarce la maximul plecărilor de până acum şi, mai mult, este un semnal dezastruos pe care sistemul îl dă pentru studenţii la medicină, pentru rezidenţii care se aproprie de terminarea specialităţii. Ce au de făcut pe viitor?  Problema este la nivelul Casei Naţionale, dar nu numai pentru că Casa Naţională administrează un buget care nu este stabilit de ea, este stabilit de Ministerul de Finanţe şi de Guvern. Este nevoie de multă  implicare politică şi de o înţelegere a realităţilor în ceea ce priveşte sistemul de sănătate din România. Este nevoie ca pentru prima dată să avem o strategie de sănătate viabilă şi să încercăm, trecând peste orice diferenţă de partid şi de doctrină, să gândim un proiect pentru sănătate în Romania pe care să şi-l asume toate forţele politice, aşa cum a fost intrarea în Uniunea Europeană”, a mai afirmat Cosmin Alexandrescu. 
 
Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Sandra Alexiu,a subliniat că această măsură de vine după trei luni în care veniturile medicilor de familie au fost furnizate parţial. 
 
“Am mai trecut o dată prin scăderea punctului cu aproximativ 40% în urmă cu nişte ani şi s-a întâmplat asta tot de sărbători. Probabil că e aşa un impuls din când în când. Discutăm de un alt moment în care această scădere de valori de punct vine după trei luni în care veniturile noastre au fost furnizate parţial.  Practic, veniturile noastre, ceea ce am facturat pentru octombrie am primit la jumătate. Din ceea ce am facturat pentru noiembrie am primit 40%. De-abia acum primim ce rămâne din noiembrie şi de-abia am făcut facturile pentru decembrie. Nu ştim când le vom primi. Factura respectivă nu este un venit al medicului, este un venit al cabinetului din care întreţinem, un cabinet care înseamnă medici, asistente, , contabil, femeia de serviciu şi aşa mai departe. E ca o familie care trebuie întreţinută şi care nu va mai putea fi întreţinută pentru că venitul acesta scade brusc. După ce nouă ne-au crescut veniturile anul trecut, am crescut salariile la angajaţii noştri. Acum ce o să facem? O să scădem salariile din nou? Nu discutăm doar de scăderea veniturilor pe ultimele luni şi venituri incomplete, ci de facturi care nu se decontează, în condiţiile în care Casa Naţională nu a acceptat niciodata să platească penalităţi de întârziere prin contract, aşa cum nouă ne sunt impuse”, a afirmat Sandra Alexiu. 
 
Alexiu a mai anunţat că au început controalele la medicii de familie
 
“Mai vorbim de controale declanşate peste noapte, pentru că începând de ieri s-au trimis echipe chiar încrucişate din judeţ. Colegii din Maramureş sunt controlaţi acum de echipele de la Casa de Asigurări din Satu Mare. Şi la ora actuală, în Bucureşti se desfăşoară controale inopinate.  Control inopinat înseamnă că vine cineva să verifice dacă eşti la program. Înţelegem că vrem să vedem dacă suntem la program, dar asta nu înseamnă să dăm pacienţi afară. (…) Ori suntem doctori şi ne ocupăm de pacienţi, ori ce suntem? Suntem în epidemie de gripă aproape declarată. Suntem cu enorm de multe cazuri de Covid şi de infecţii respiratorii, sinciţial respirator. Trebuie să testăm. Trebuie să facem tot felul de lucruri. Avem mult mai multe consultaţii decât ne este permis. Stăm peste program că abia reuşim să mergem pe ici pe colo. Şi peste toate acestea vine echipa de control ca sa vadă dacă eşti la program. Dar dacă tot ai venit la program, hai sa stăm vreo cinci, şase ore să te controlăm”, a transmis preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov. 
Ea a afirmat că prin aceste controale se arată o lipsă totală de respect faţă de pacienţi.
“Este o lipsă de respect totală, în primul rând faţă de pacienţii care au venit acolo la tine în ultima zi lucratoare a săptămânii. Urmeaza două zile libere în care oamenii ăia au rămas fără asistenţă medicală pentru ca echipa de la CASMB i-a trimis la acasă. Ceea ce se întâmplă este absolut de neînţeles,  sfidează orice fel de logică şi ne transformă din nou în nişte oameni cu care aveam un dialog normal şi firesc în nişte oameni care sunt pe picior de luptă”, a subliniat Sandra Alexiu. 
Ea a adăugat că medicilor de familie nu li s-a dat nicio explicaţie atunci când a fost propusă această măsură. 
“În toată ţara se întâmplă acest lucru. Peste tot au fost aceleaşi întârzieri de facturi, aceleaşi întârzieri de plăţi. Nu ne-a dat nimeni nicio explicaţie. Ni s-a spus nu sunt bani, asta e, atâta primiţi. Şi pentru că  suntem obişnuiţi să fim trataţi aşa, a trebuit să mai înghiţim şi o jignire din partea primului-ministru, care a afirmat ieri că trebuie să fie plătiţi numai oamenii care sunt serioşi, medicii care sunt serioşi şi nu aşa, pe o listă de nume. Cred că lista de nume, apropo, ca să clarificăm, e vorba de pacienţii acestei ţări care sunt pe listele noastre. Aşa că, dintr-un foc, domnul prim-ministru a reuşit să afecteze pe toata lumea cu această explicaţie”, a declarat Sandra Alexiu. 
Ea a mai precizat că activitatea medicilor de familie este contractată până la finalul lunii ianuarie, iar apoi trebuie încheiate acte adiţionale pe noile valori comunicate. 
“La ora actuală, cam toate judeţele s-au întrunit în şedinţă de urgenţă şi au constituit celulă de criză.
Pentru că avem deja obişnuinţă în acest sens. Şi o să vedem exact cu colegii noştri din toate judeţele ce se întâmplă.  Activitatea noastră este contractată până la finalul lunii ianuarie, prin act adiţional, după care ar trebui să încheiem acte adiţionale pe aceste valori care ne-au fost comunicate. Eu sper să găsim înţelegere şi să ne întoarcem de unde am plecat, pentru că de fapt, ceea ce aţi văzut reprezintă o contradicţie crasă a acordului cu Banca Mondială, unde sunt nişte clauze pentru care România a semnat şi unde scrie foarte clar că pe locul întâi trebuie să existe medicina de familie şi ambulatoriu ca un sistem funcţional de sănătate să existe şi să fie cum trebuie, nicidecum să fie în curs de desfiinţare, aşa cum se încearcă acum”, a mai declarat preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.