Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a redeschis, marţi, accesul spre cele două mari cartiere de la marginea municipiului Arad - Via Carmina şi Europa, cu peste 1.000 de locuitori -, după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale şi dezvoltatorii imobiliari privind realizarea unui acces autorizat, fie sens giratoriu, fie intersecţie de tip cruce. Cartierele au fost blocate săptămâna trecută, dar CNAIR a oferit un termen de o lună pentru prezentarea soluţiei finale de amenajare a joncţiunii cu DN 7, între timp urmând să fie impuse restricţii de viteză în zonă, pentru evitarea accidentelor.
În urma unei întâlniri convocate de prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, la care presa nu a avut acces, CNAIR a ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale şi dezvoltatorii imobiliari pentru a permite din nou accesul din DN 7 spre cartierele rezidenţiale Via Carmina şi Europa.
La întâlnirea de la Prefectura Arad au participat, pe lângă reprezentanţii dezvoltatorilor celor două cartiere, primarul comunei Vladimirescu (de care aparţin zonele rezidenţiale), Ioan Crişan, directorul general regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara (structură a CNAIR), Cristian Ispravnic, şi adjuncţii Poliţiei Judeţene.
"În urma dialogurilor purtate, s-a identificat soluţia imediată ca Primăria Vladimirescu, împreună cu cei doi dezvoltatori, să prezinte, până în data de 12 septembrie, un studiu de fezabilitate conţinând două soluţii tehnice unanim acceptate de cele două entităţi, pentru soluţionarea cât mai urgentă a accesului din/în direcţia DN 7 spre/dinspre cele două cartiere şi, în egală măsură, pentru adoptarea unor variante optime care să le confere siguranţă atât participanţilor la trafic, cât şi locuitorilor din cele două zone rezidenţiale", a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Eugenia Crainic.
În 12 septembrie va avea loc o nouă întâlnire, pentru a se prezenta soluţia tehnică şi pentru a se stabili un termen de realizare a proiectului tehnic.
Între timp, Poliţia Rutieră şi CNAIR vor stabili restricţii de viteză pe DN 7, la ieşirea din Arad spre Deva, pentru evitarea accidentelor.
"În zona respectivă au avut loc accidente soldate inclusiv cu pierderi de vieţi omeneşti, iar implicarea noastră imediată se impunea cu prisosinţă. Sunt sigură că lucrurile se vor clarifica în cele din urmă, iar locuitorii din cele două cartiere îşi vor recâştiga confortul", a declarat prefectul Florentina Horgea.
Deblocarea zonelor rezidenţiale vine după câteva zile de proteste pe marginea DN 7, organizate de locuitori din zonă.
Joi, CNAIR a închis accesul spre cartierul Via Carmina, iar vineri, spre Europa, invocând că joncţiunile cu şoseaua naţională nu au fost autorizate niciodată, iar în zonă au avut loc accidente.
Directorul regional al CNAIR, Cristian Ilie Ispravnic, declara că instituţia a solicitat în mai multe rânduri dezvoltatorilor "intrarea în legalitate a accesului rutier în/din DN 7".
Accesul spre cartiere s-a mai putut face, până marţi, doar ocolind câţiva kilometri prin localitatea învecinată Vladimirescu, pe străzi înguste care nu fac faţă traficului ridicat. Din această cauză, în perioada de restricţii au fost înregistrate blocaje pe DN 7, în Vladimirescu, la intersecţiile cu străzile de acces spre zonele rezidenţiale.
Dezvoltatorul cartierului Europa este firma Ariola, al cărei reprezentant, Dan Roman, declara că demersul CNAIR "este un abuz".
Primarul comunei Vladimirescu, Ioan Crişan, spunea, la rândul său, că "decizia drumarului de a închide complet accesul este una exagerată". El afirma că cele două drumuri care legau DN 7 de cartiere sunt vechi de zeci de ani şi nu pot fi închise legal, înainte fiind folosite pentru accesul la fermele demolate pentru construirea zonelor rezidenţiale.
Cartierele Via Carmina şi Europa au peste 600 de case construite deja şi 1.000 de persoane mutate, dar sunt în dezvoltare, existând terenuri scoase la vânzare de dezvoltatori pentru a fi construite noi locuinţe.
Vladimirescu este cea mai mare localitate din judeţul Arad, după municipiu, fiind mai mare şi decât oraşele. Este învecinată cu municipiul, iar aici s-au dezvoltat în ultimii zece ani mai multe cartiere rezidenţiale, astfel că populaţia aproape s-a dublat. Vladimirescu este şi localitatea cu cel mai mare ritm de dezvoltare imobiliară din judeţ.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.