Cetăţuia Braşovului, monument care s-a aflat în proprietatea SC Aro Palace şi care recent a revenit statului în urma unei hotărâri judecătoreşti, a fost trecută în proprietatea autorităţilor locale, anunţă Primăria Braşov. Monumentul va fi renovat şi introdus în circuitul turistic.
”Cetăţuia Braşovului a revenit oficial în proprietatea Braşovului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor, în cea a domeniului public al municipiului. Odată cu intrarea in vigoare a acestei hotărâri şi predarea ei către municipalitate, putem începe demersurile de punere în siguranţă, într-o primă fază, de consolidare şi apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui imobil al comunităţii braşovene”, transmite, miercuri seară, Primăria Braşov.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Primarul Allen Coliban a catalogat drept ”un gest de normalitate” faptul că Guvernul a acceptat solicitarea autorităţii locale de preluare a cetăţuii.
Conform Hotărârii de Guvern adoptate miercuri, predarea monumentului istoric se va face în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.
Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică, vineri, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Cetăţuia Braşovului urma să fie trecută în proprietatea municipiului Braşov, la solicitarea autorităţilor locale. Monumentul a fost recuperat de către statul român de la societatea Aro Palace SA după şapte ani de procese deschise de către municipalitatea din Braşov.
Primăria Braşov a iniţiat, în anul 2015, un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că această cetate trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în domeniul public, fiind bun de interes public. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi a ajuns la trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii 1990. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.
Cetăţuia Braşovului, monument istoric de categoria A, înscris în Lista monumentelor istorice (Cetăţuia, sec. XVI - XVII, cod BV-II-a-A-11393, Incinta bastionară, sec. XVII, cod BV-II-m-A-11393-01 şi Castelul, sec. XVI, cod BV-II-m-A-11393-02) este unul dintre elementele marcante ale peisajului zonei istorice ale municipiului Braşov. Edificată la începutul secolului al XVI-lea, Cetăţuia a parcurs multiple transformări, adăugiri şi reparaţii, pentru a fi consolidată şi reparată pentru ultima oară în 1978, cu ocazia transformării acesteia într-o unitate de alimentaţie publică (restaurant) de interes turistic. În 2015 a fost închisă din cauza stării de deteriorare. Expertiza tehnică întocmită în 2016 sublinia importanţa consolidării ansamblului Cetăţuii, existând riscul apariţiei de degradări majore în cazul unui cutremur. În intervalul de timp scurs până în 2023 nu s-au întreprins acţiuni de salvare a ansamblului.
”În prezent, obiectivul ridică probleme de siguranţă publică; căderile şi desprinderile elementelor de zid (cărămizi, pietre, tencuială) pun în pericol cetăţenii, fiind astfel absolut necesară demararea punerii în siguranţă a obiectivului. Situaţia zidurilor incintei a fost consemnată prin Procesul verbal de intervenţie nr. 42 din 06.04.2023 al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, precizăm că pentru întreţinerea şi conservarea imobilului sunt necesare resurse financiare şi umane”, se arăta în documentele Ministerului Finanţelor.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.