Ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii sunt programate, vineri, la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului din Bucureşti, dar şi în garnizoane din ţară. La manifestările din Capitală participă premierul Nicolae Ciucă şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
În Bucureşti, o ceremonie militară şi religioasă este programată să se desfăşoare, începând cu ora 11.00, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului.
La aceste manifestări şi-au anunţat prezenţa premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ceremonii similare se vor desfăşura şi în garnizoanele din ţară în care există unităţi militare care au executat misiuni externe, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în prezent militari români.
Totodată, arată MApN, a IV-a ediţie a competiţiei sportive ”Duatlonul Regal Invictus” se va desfăşura sâmbătă, începând cu ora 9.00, la Curtea de Argeş. Evenimentul este organizat de către Invictus România, Asociaţia Sportivă ”Vânătorii Posadei" şi Batalionul 33 Vânători de Munte ”Posada”, cu sprijinul autorităţilor locale şi se adresează iubitorilor de sport şi voie bună de toate vârstele (+7 ani), profesionişti sau amatori.
Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr.150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua veteranilor din teatrele de operaţii.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, în 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.