Cele mai multe medicamente comercializate în mediul online sunt destinate pacienţilor care au cancer, care sunt cei mai expuşi comerţului ilegal cu medicamente, arată un raport privind comerţul online cu medicamente din surse necontrolate din România. Potrivit acestuia, din 174 de produse monitorizate au fost identificate anunţuri de vânzare sau cumpărare pentru 41 dintre acestea, iar peste 50% dintre anunţuri se refereau la produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului pulmonar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online sunt falsificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primul raport de monitorizare privind comerţul online cu medicamente din surse necontrolate din România, lansat miercuri, evaluează situaţia actuală a comercializării ilegale pe internet a unor medicamente eliberate cu prescripţie medicală şi arată că cei mai expuşi riscurilor comerţului ilegal de medicamente sunt pacienţii cu cancer. Din 174 de produse monitorizate au fost identificate anunţuri de vânzare sau cumpărare pentru 41 dintre acestea, fiind centralizate 2.663 de anunţuri pentru aceste medicamente. Peste 50% dintre anunţuri se refereau la produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar fără celule mici.

Medicamentele aflate pe lista de discontinuităţi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale reprezintă şi acestea o componentă importantă a comerţului online din surse necontrolate, potrivit raportului. Astfel, în procesul de monitorizare au fost incluse 219 produse din acea listă, obţinându-se rezultate pentru 36 de medicamente. Mai exact, raportul a identificat 628 de anunţuri de vânzare/cumpărare care vizau, printre altele, medicamente utilizate în tratarea mielomului multiplu sau a limfomului (334 de anunţuri), a disfuncţiei erectile (118) sau medicamente pentru prevenirea formării şi dezvoltării cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sangvine (59).

Anunţuri de vânzare sau cumpărare au fost descoperite şi pentru medicamente aflate în Programul Naţional pentru Boli Rare sau pentru vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare: s-au identificat 21 de anunţuri pentru medicamente destinate pacienţilor cu boli rare, respectiv 18 anunţuri ce vizau vaccinuri incluse în schema obligatorie de vaccinare.

„Prin realizarea acestui raport am dorit să evaluăm situaţia curentă în mediul online în ceea ce privește comerțul cu medicamente din surse necontrolate și să ne aducem aportul într-un efort colectiv de informare asupra amplitudinii şi pericolelor acestui fenomen. Un pacient care consumă un medicament cumpărat de pe internet, pentru că, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme. În acest context, credem că este nevoie de campanii de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate. Totodată, este necesară o legislaţie clară, care să susţină demersurile instituţiilor abilitate în contracararea acestui fenomen, o legislaţie care să vizeze atât comerţul ilegal online sau offline cu medicamente din surse necontrolate, cât şi contrafacerea. Nu în ultimul rând, permanentizarea monitorizării în zona online, pe un număr mai mare de produse şi pe o listă exhaustivă de site-uri şi platforme, realizată zi de zi, este o altă componentă de bază în diminuarea acestui fenomen îngrijorător”, a declarat Dan Miclea, Director General Media Kompass, organizaţia care a elaborat raportul de monitorizare.

Comerţul online de medicamente nu este reglementat în România, deocamdată. Un proiect de lege care ar urma să stabilească cadrul legal pentru funcţionarea farmaciilor online se află în proces de adoptare la Camera Deputaţilor, după ce, la finalul lunii ma, a primit avizul favorabil al Guvernului. Proiectul reglementează vânzarea de produse medicamentoase pe internet, însă doar a celor care se eliberează fără prescripţie medicală.

Procurarea de medicamente online, din surse neautorizate, poate însemna un pericol major din cauză că riscul ca acele produse să fie contrafăcute este foarte ridicat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online, care nu îşi dezvăluie adresa fizică, sunt falsificate.

Medicamentele contrafăcute conţin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare (fie prea mică, fie prea mare) a substanţei active sau, aceasta poate chiar să lipsească. În acelaşi timp, produsele de acest tip pot conţine o substanţă activă cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie. Mai mult, au fost cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanţe toxice, precum otravă pentru şobolani. De asemenea, există riscul ca medicamentele comercializate pe internet să nu fi fost transportate şi depozitate corespunzător sau să fie expirate.

Raportul de monitorizare privind comerţul online cu medicamente din surse necontrolate din România a fost elaborat pe baza unei analize realizate în perioada 1 iunie 2016 – 31 martie 2017 a mai multor categorii de platforme online care comercializau medicamente incluse în ultimii cinci ani în Programul Naţional de Oncologie şi Programul Naţional de Boli Rare, precum şi produse aflate pe lista de discontinuităţi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, respectiv vaccinuri din Programul Naţional de Vaccinare. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.