Cel mai mare proiect european transnaţional de refacere a pădurilor a fost lansat, luni, la Sibiu, în prezenţa Prinţului Charles şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna. Totodată, a fost lansat un proiect de restaurare a pădurilor în Munţii Carpaţi, finanţat de Circular Bioeconomy Alliance (Alianţa pentru Bioeconomie Circulară) şi dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon 2020 SUPERB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Oameni de ştiinţă, experţi şi practicieni de renume s-au întâlnit la Sibiu, pe 30 mai, pentru a lansa cel mai mare proiect transnaţional de refacere a pădurilor din Europa. Evenimentul ştiinţific şi de politici publice ThinkForest celebrează tendinţa în creştere de restaurare a biodiversităţii forestiere şi de promovare a bioeconomiei circulare, în beneficiul oamenilor şi al planetei”, a transmis, luni, Ambasada Marii Britanii, într-un comunicat de presă. 

Evenimentul a fost deschis de către Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales şi de Ministrul român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, a fost lansat un proiect de restaurare a pădurilor în Munţii Carpaţi, finanţat de Circular Bioeconomy Alliance (Alianţa pentru Bioeconomie Circulară) şi dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon 2020 SUPERB.

”În discursul său de deschidere, Alteţa Sa Regală a subliniat că trebuie să ne regândim economia dacă dorim să ne rescriem viitorul. Avem nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc: biodiversitatea, inovarea şi comunităţile locale şi indigene. Restul lumii poate învăţa din modul în care România s-a bazat pe abordări regenerative pentru a crea peisaje bogate în zone precum Transilvania, unde omul trăieşte în armonie cu natura”, a precizat sursa citată.

Evenimentul ThinkForest a marcat, de asemenea, lansarea proiectului european Horizon 2020 SUPERB, în valoare de 20 de milioane de euro şi coordonat de European Forest Institute (EFI - Institutul Forestier European).

Proiectul implică peste 100 de organizaţii din domeniul ştiinţei şi practicii forestiere din 20 de ţări diferite şi include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în întreaga Europă. Unul dintre aceste situri este situat în Carpaţii româneşti. 

"Colaborarea ştiinţifică este crucială pentru a extinde cu succes restaurarea pădurilor în Europa, în contextul schimbărilor rapide ale mediului şi al cerinţelor tot mai mari faţă de pădurile noastre. Sunt mândru de rolul de lider al EFI în reunirea unora dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă şi practicieni din Europa pentru a demonstra de ce şi cum putem restaura peisajele forestiere în diferite scopuri şi beneficii", a declarat Marc Palahí, director al European Forest Institute, şi preşedinte al Circular Bioeconomy Alliance.

În cadrul evenimentului a fost prezentat, de asemenea, un nou studiu ştiinţific şi de politici publice al EFI privind Biodiversitatea Forestieră în Europa. Redactat de un grup de oameni de ştiinţă emeriţi din 10 ţări europene, studiul oferă decidenţilor politici, precum şi administratorilor de păduri şi peisaje, o mai bună înţelegere a complexului subiect al biodiversităţii în contextul pădurilor europene.  

Potrivit organizatorilor, ThinkForest este un forum european de discuţii la nivel înalt şi de schimb de informaţii privind viitorul pădurilor. ThinkForest este facilitat de European Forest Institute, o organizaţie internaţională independentă, bazată pe ştiinţă.

SUPERB este un proiect Horizon 2020, finanţat de UE, cu o durată de patru ani, în valoare de 20 de milioane de euro, cu 36 de parteneri de proiect şi peste 90 de parteneri asociaţi.   

Circular Bioeconomy Alliance a fost înfiinţată de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales în 2020. Aceasta oferă sprijin bazat pe cunoştinţe, precum şi o platformă de învăţare şi de creare de reţele care să conecteze investitori, companii, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale şi comunităţi locale, cu scopul de a avansa bioeconomia circulară, restabilind în acelaşi timp biodiversitatea la nivel global.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.