Cel mai performant observator astronomic din România ar urma să fie amenajat în oraşul Odobeşti, judeţul Vrancea, iar primarul Daniel Nicolaş spune mai multe universităţi din vestul Europei s-au arătat deja interesate de un parteneriat cu autorităţile pentru a putea lucra pe aparatura de ultimă generaţie cu care va fi dotat obiectivul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înfiinţarea observatorului astronomic de la Odobeşti, judeţul Vrancea, face parte dintr-un proiect mai amplu al cărui contract de finanţare a fost semnat recent.

Proiectul "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din oraşul Odobeşti" este implementat într-o perioadă de 44 de luni, urmând a fi gata în 30 noiembrie 2021.

Valoarea totală a proiectului este de peste 23 de milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 19.7 milioane de lei acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 3 milioane de lei vin din bugetul naţional.

"Prin acest proiect vom avea cel mai performant observator astronomic din România. Am luat deja legătura cu Universitatea Bucureşti şi cu mai multe universităţi din străinătate să semnăm parteneriate pentru folosirea acestui observator. Vrem să scoatem maximum de potenţial din aparatura pe care o vom avea, e de ultimă oră, de ultimă generaţie şi va avea valoare de 2 milioane de euro", a declarat primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş.         

Aproape jumătate din sumă va costa numai aparatura, de ultimă generaţie. Telescoapele de la Odobeşti, deşi momentan sunt doar pe hârtie, au stârnit deja interesul universităţilor din vestul continentului, unde observaţiile astronomice sunt mai dificil de făcut. Observatorul nu va avea însă doar telescoape, pentru studierea stelelor şi planetelor, ci şi aparatură cu ajutorul căreia cei interesaţi să poată observa peisajele din jur.

”Vom avea aparatura 4 k, 8 k, avem toate şansele să descoperim corpuri cereşti noi. De aceea vrem să semnăm aceste perteneriate cu universităţile. În vestul Europei, din cauza poluării, specialiştii nu pot face observaţii aşa cum trebuie, de aceea sunt foarte interesaţi de  colaborări cu noi, pentru că nu avem poluare şi putem vedea toată emisfera de nord”, a mai spus primarul oraşului. 

Autorităţile cred că înfiinţarea observatorului astronomic va duce la dezvoltarea turismului şi va atrage nu doar turişti obişnuiţi, ci şi specialişti astronomi din ţară şi din străinătate.

Observatorul astronomic de la Odobeşti este în faza semnării contractului de finanţare, iar banii vin de la Uniunea Europeană.

Dacă toate procedurile vor decurge normal şi nu vor exista întîrzieri din cauza licitaţiilor, observatorul astronomic ar trebui să fie gata la sfârşitul anului 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.