Cei cinci elevi din judeţul Alba care au obţinut media 10 la bacalaureat vor să îşi continue studiile în România, la facultăţi din Cluj-Napoca. Ei spun că au învăţat singuri, fără meditatori, doar cu ajutorul profesorilor de la clasă, iar secretul performanţei lor este ca au învăţat constant în toţi cei patru ani de liceu.
Trei dintre tineri sunt din Alba Iulia, doi din Sebeş şi unul din Blaj. Ioana Zah, Gabriela Monica Tîrziu şi Darius Popa sunt absolvenţi ai Colegiului Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia şi, după cum spun foştii lor profesori, cu toţii au fost elevi de nota 10 în timpul liceului.
Darius Popa a terminat specializarea Filologie a Colegiului Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, iar în viitor doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.
Tânărul spune că pentru el bacalaureatul a fost un adevărat ”examen de maturitate” şi, deşi probele şi subiectele i s-au părut uşoare, a fost ”foarte stresat” deoarece este o persoană emotivă. ”Examenul a fost relativ uşor dar a avut şi o doză de stres pentru mine deoarece sunt o persoană emotivă şi care se autoevaluează extrem de pesimist şi din această cauză am întâmpinat un amalgam de emoţii negative ce m-au adus într-o stare de oboseală groaznică”, spune acum Darius.
Tânărul absolvent adăugă faptul că pentru a se pregăti pentru examenul de bacalaureat a luat meditaţii la Limba Română şi la Logică, iar la restul materiilor s-a pregătit singur, sub îndrumarea profesorilor de la clasă.
Ioana Zah este şi ea elevă a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, fiind absolventă a profilului Matematică-Informatică, iar în viitoar tânăra vrea să rămână să studieze în România, la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca. Povesteşte că a învăţat singură pentru bacalaureat şi nu a luat meditaţii, iar în final examenul i s-a părut ”foarte uşor”. ”A fost un examen uşor pentru cei care s-au pregătit pe durata tuturor anilor de liceu. Cred că pentru mine pregătirea de la clasă a fost baza şi nu am luat meditaţii la nicio materie. În viitor îmi dresc să continui studiile la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca”, a spus Ioana Zah.
Media 10 la bacalaureat a obţinut şi Gabriela Monica Tîrziu, tânăra fiind şi ea absolventă a Colegiului Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” Alba Iulia şi, la fel ca şi colegii săi, doreşte să continue studiile universitare la Cluj-Napoca. Spune că nu a luat meditaţii, ci s-a pregătit pentru bacalaureat doar cu ajutorul profesorilor de la clasă. ”M-am pregătit şi am învăţat singură cu ajutorul profesorilor de la clasă care au fost mereu disponibili. Mi-am făcut sinteze şi schiţe şi am încercat să nu intru într-un cerc vicios în care sa îmi reproşez că nu fac destul, că nu îmi dau destul silinţa. Pentru că sincer nu a fost un efort pe ultima suta de metri, mai degrabă am învăţat în clasă pe parcursul anului. De fapt, trebuie sa recunosc ca cea mai intensă perioadă a fost luna dinainte de examen. Atunci pot spune că am fost stresată şi că am încercat sa învăţ, deşi nu am urmărit neapărat să învăţ cât mai mult ca volum”, povesteşte acum tânăra absolventă de liceu.
Carmen Sălcudean este elevă la Colegiul Naţional „Inochetie Micu Clain” din Blaj, unde a absolvit profilul Ştiinţe ale Naturii. Ea spune că examenul i s-a părut de nivel mediu, iar subiectele au fost accesibile pentru majoritatea elevilor. Fata, care nu a luat meditaţii, ci s-a pregătit constant în toţi cei patru ani de liceu, şi-a propus să urmeze Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.
Cel de-al cincilea tânăr din judeţul Alba care a obţinut media 10 la bacaureat, Paul Filip, a absolvit Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, la profilul Matematică-Informatică. Spune că nu doreşte să plece din România, astfel că va urma urma Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la specializarea Automatică şi Calculatoare. ”Mi-am propus să îmi continu studiile la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, specializarea Automatică şi Calculatoare, unde am fost deja admis datorită rezultatului de la simularea organizată în luna mai când am obţinut 10. Pentru bacalaureat am învăţat constant şi cred că media obţinut reflectă acest lucru şi faptul că m-am pregătit în toţi cei patru ani de liceu şi nu doar înainte de bac”, mai spune Paul Filip. Tânărul consideră că subiectele de la bacalaureat au fost accesibile, chiar uşoare, precizând că nu a luat meditaţii pentru acest examen ci s-a pregătit singur.
Un număr de 2.100 de candidaţi din Alba au promovat bacalaureatul, rata de promovare, înainte de contestaţii, fiind de 79,76 %, mai mare cu circa şapte procente faţă de anul trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.