Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, îi îndeamnă pe români, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, să doneze pentru semenii lor aflaţi în suferinţă, adulţi şi copii, răniţi în accidente grave, dar şi pentru femei gravide care au nevoie de operaţii complexe. Demnitarul precizează că, din păcate, numărul donatorilor în România este mic, doar 2% făcând acest lucru, faţă de media de 6 la sută în Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Sunt aici pentru a da un semnal de Ziua Mondială a Donatorului de sânge. Donaţi sânge pentru semenii noştri pentru ca medicii din spitale să poată salva vieţi. Donaţi sânge, fiţi alături de cei care au nevoie de sprijin pentru a depăşi momentele critice din viaţa lor. Viaţa unui om este nepreţuită. Fiecare donaţie contează! În fiecare an, pe 14 iunie ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care, prin generozitatea lor oferă cel mai preţios dar «viaţa». Ziua mondială a donatorului de sânge îi omagiază pe voluntarii care salvează, în fiecare an, milioane de vieţi sau ajută, în mod hotărâtor, la recuperarea celor aflaţi în suferinţă", a spus ministrul Sănătăţii.
 
Totodată, Florian Bodog a mulţumit celor care contribuie la salvarea de vieţi spunând că îi asigură de întreaga sa recunoştinţă pe toţi cei care donează sânge.
 
"Acţiunea lor nu solicită recompensă. Mulţi dintre donatorii voluntari privesc acest ajutor nepreţuit ca pe-o datorie morală şi aleg să doneze sânge în mod regulat..Vreau să le mulţumesc tuturor celor care ajută la salvarea de vieţi, pentru că cel mai mult sânge ajunge la copii şi adulţi, la cei cu accidente grave, la femeile gravide, la cei care fac intervenţii chirugicale, pentru toţi sângele este esenţial", a mai spus Bodog, precizând că donarea nu mai ţine de lanţul de  distribuţie, ci de fiecare om în parte.
 
Ministrul Sănătăţii a precizat că, din păcate, în România doar 2 la sută din populaţie donează sânge, comparativ cu media de 6 la sută în ţările Uniunii Europene.
 
"Cifrele vorbesc de la sine, la nivel global au loc peste 112. 5 milioane de donaţii de sânge. Donaţiile voluntare acoperă integral sau aproape integral necesarul de transfuzii de sânge pentru mai mult de 70 de state.Din păcate, în România, mai puţin de 2% dintre adulţi aleg să fie donatori. Este un procent mult prea mic raportat la urgenţele medicale, la numărul celor care au nevoie de transfuzii de sânge pentru salvarea vieţii sau pentru tratarea afecţiunilor, dar şi la numărul mare de donatori voluntari din celelalte state europene. Cele mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că majoritatea transfuziilor de sânge se îndreaptă către copiii aflaţi în suferinţă şi către vârstnici. Astfel, în ţările mai sărace, 65% dintre transfuziile de sânge se îndreaptă spre copii cu vârste mai mici de cinci ani. În ţările prospere, peste 76% dintre transfuzii sunt folosite pentru salvarea pacienţilor cu vârsta de peste 65 de ani", a mai spus Bodog.
 
La rândul său, directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, Doina Goşa, a spus că nu a reuşit creşterea numărului de donatori pentru a ajunge la nivelul mediei europene de 6 la sută, dar că speră să-i convingă pe oameni să vină să doneze, fiind mare nevoie de sânge.
 
"În Bucureşti, sunt 60 de spitale care cer sânge de la noi. Nu am reuşit să depăşim rata de 2 la sută. Facem faţă cererilor spitalelor din Bucureşti ajutându-ne cu centrele de transfuzie din zonele limitrofe", a mai spus Goşa.
 
Ea a precizat că Institutul Clinic Fundeni este cel mai mare consumator de sânge pentru că acolo se fac transplanturi şi operaţii grele, în această unitate fiind şi Oncologia, "alt mare consumator de sânge", urmat de spitalele de urgenţă pentru adulţi şi cele trei spitale mari de copii.
 
Potrivit medicului, orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care nu se află sub tratament medicamentos, poate deveni donator dacă vine la Centrul de trasfuzii. 
 
Cei mai puţini donatori sunt în perioada concediilor şi a minivacanţelor de sărbători. "În perioadele minivacanţelor sau ale concediilor numărul donatorilor scade dramatic. Este firesc să avem minivacanţe sau concedii, numai că  pacienţii  nu au vacanţe. O pungă de sânge salvează trei vieţi", a adăugat directorul Centrului Bucureşti, precizând că deficitul cel mai mare de sânge apare în spitalele Capitalei, unde ajung toate cazurile foarte grave din ţară.
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.