Deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor regionale, aprobarea regulamentului de sporuri, prelungirea până în 2020 a decontării tratamentelor pentru victimele din Colectiv, precum şi asigurarea tratamentului de ultimă generaţie a unor boli grave, HIV/SIDA, diabet zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator-imune, oncologice, boli rare, prin introducerea a 35 de molecule de ultimă generaţie pe listele de medicamente compensate şi gratuite se numără printre realizările Ministerului Sănătăţii în primele şase luni de mandat, susţine ministrul Sorina Pintea. Ea a precizat că acestea sunt printre obiectivele propuse care au fost împlinite, însă sunt şi neîmpliniri, precum reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi mobilizarea managerilor de spitale astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea cu medicamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Au fost şase luni dificile în care am fost nevoiţi să stingem incendii, dar şi să ne aşezăm la masa discuţiilor ca să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Am venit cu gândul de a schimba mentalităţi şi de a debloca sistemul. Am reuşit o parte dintre obiectivele propuse, dar sunt şi neîmpliniri. Cunosc nevoile oamenilor, dar şi efortul şi epuizarea cadrelor medicale. Mă voi implica în continuare în rezolvarea cazurilor care ajung la mine”, şi-a început ministrul Sănătăţii Sorina Pintea prezentarea bilanţului la şase luni de mandat.

Sorina Pintea a enumerat o parte dintre măsurile luate în cele şase luni de mandat, printre realizări fiind asigurarea tratamentului de ultimă generaţie a unor boli grave, precum infecţia HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator-imune, oncologice, boli rare prin introducerea a 35 de molecule de ultimă generaţie pe listele de medicamente compensate şi gratuite, asigurarea vaccinurilor necesare imunizării copiilor conform Calendarului Naţional de Vaccinare şi modificarea Ordinului 50/2004 care reglementează decontarea tratamentelor în străinătate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, a mai spus ministrul Sănătăţii, alte măsuri luate au fost creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor medicali la ţinta pentru 2022, demararea primei etape a proiectelor cu finanţare europeană de prevenţie şi control al cancerului, prevenţia bolilor cardiovasculare şi a celor transmisibile (TB, Hepatite, HIV/SIDA).

Ministrul Sănătăţii a adăugat în aceste şase luni s-a reuşit şi deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor regionale.

"În şase luni de când am preluat portofoliul Sănătăţii am reuşit deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor, astfel încât pe 13 iulie, la Iaşi, am prezentat draftul studiului de fezabilitate, care va fi predat ministerului în cursul lunii august, iar cererea de finanţare va fi depusă în cursul lunii septembrie la Bruxelles. În 26 iulie am prezentat draftul de spital regional la Cluj. Studiul de fezabilitate va fi predat ministerului în cursul lunii septembrie, iar în cursul lunii octombrie se va depune cererea de finanţare pentru acest spital. La Craiova vom prezenta studiul de fezabilitate în cursul lunii septembrie, iar în luna decembrie vom depune cererea de finanţare pentru construcţia acestui spital”, a spus Sorina Pintea, considerând că aceste spitale vor schimba conceptul de spital din România.

Totodată, a arătat ministrul, a fost reglementată plata tratamentului pacienţilor răniţi în incendiul din clubul Colectiv, decontarea fiind prelungită până în anul 2020. În acest an au fost depuse 42 de facturi şi devize în valoare de aproximativ 250.000 de euro, a precizat ministrul.

Sorina Pintea consideră că acestea sunt unele dintre obiectivele îndeplinite, însă există şi unele neîmpliniri, precum reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi mobilizarea managerilor de spitale astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea medicamentelor.

"Sunt anumite zone <<Cenuşărese>> care nu sunt vizibile. Am vorbit despre transplant pentru că este o zonă vizibilă, care ne-a adus multă tristeţe în ultima perioadă. Dar vorbeam despre centrele de transfuzii şi nu doar la activitatea de donare mă refeream, ci şi la modul în care ne organizăm să putem începe să facem lucruri mari. Sunt în curs de elaborare, dar eu am senzaţia că ne mişcămprea încet. Mi-ar fi plăcut să putem ajuta mai mult copiii. (...) Poate nu am putut să ajut toţi pacienţii care mi-au cerut ajutorul, deşi normal ar fi ca fiecare să-şi facă treava şi atunci nu ar apela disperaţi ca ultimă soluţie la ministrul Sănătăţii. Am spus în nenumărate rânduri că nu mă deranjează, mă bucur că pacienţii au încredere în mine. Una dintre neîmpliniri este faptul că nu am reuşit să mobilizez managerii de spitale astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea medicamentelor care există, să nu mă mai sune medici să îmi spună că se poate face un lucru, dar să nu se poată de fapt, şi să mă roage să nu divulg că m-au sunat. Poate sunt lucruri mărunte, dar apar în presă ca fiind probleme mari, deşi sunt cazuri punctuale. (cum potfi rez conflictele manager-medici) Respectarea fişei postului de către fiecare, atât”, a declarat Sorina Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.