Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a afirmat că trebuie ca în România să existe o Gardă de Mediu ca în ţările occidentale, susţinând că în Italia, de exemplu, oamenilor le este mai teamă de această instituţie decât de Poliţie. El a precizat că este nevoie şi de modificări legislative, considerând că arderea deşeurilor trebuie să devină infracţiune.
Octavian Berceanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că la Garda de Mediu este nevoie de mai mult personal şi de alte dotări.
"Ministerul lucrează intens pe partea de legislaţie, important este să convingem şi parlamentarii pentru că ei sunt cei care votează legile pe care noi le propunem sau amendamentele la legi. Avem nevoie de mai mult personal la Garda de Mediu, asta este clar, avem nevoie de alte dotări, la un alt nivel pe măsura solicitărilor şi a presiunilor din afară. Dar vizavi de aceste presiuni, avem nişte presiuni interne foarte mari date de consumul pe care noi îl facem, de zi cu zi, şi faptul că nu avem staţii de sortare performante şi depozite conforme în care să depozităm sau nici nu avem economie circulară, ceea ce e cel mai grav. În afară, 10-15% se duce pe depozit, restul apare în economia circulară, la noi e fix invers, aproape nimic pe economie circulară şi se reciclează undeva la 10, 11, 12 procente. Restul totul pe depozit. Dacă nu facem munca asta de sortare la nivelul fiecărui individ, nu ajungem prea departe”, a transmis Octavian Berceanu.
El consideră că România trebuie să aibă o Gardă de Mediu cum există în ţările occidentale.
"Trebuie să avem o Gardă de Mediu cum se întâmplă în ţările occidentale, în Italia, unde îţi e frică mai mult de Garda de Mediu decât de Poliţie în sine şi acolo trebuie să ajungem. Acum e în reconstrucţie Garda de Mediu, în reorganizare. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă cu viteza cu care îmi doresc, dar eu sunt optimist vizavi de faptul că cel puţin sunt pe masă aceste subiecte şi se lucrează la ele astăzi”, a explicat Berceanu.
El crede că în următoarea sesiune parlamentară vor fi realizate şi modificările legate de funcţionarea Gărzii de Mediu.
"Cred că în următoarea sesiune parlamentară se întâmplă şi modificarea Gărzii de Mediu, restructurarea instituţiei şi modificări legislative care să ne permită o mişcare mai bună în teren şi legi mai drastice. Sunt poate lucruri care astăzi sunt sancţionate ca şi contravenţii, depozitările ilegale pe câmp, în restul Europei ele sunt infracţiuni şi e o diferenţă destul de mare din punctul de vedere al infracţionalităţii de mediu”, a explicat şeful Gărzii Naţionale de Mediu.
El a mai afirmat că arderea deşeurilor trebuie să constituie infracţiune.
"Arderea unui camion de deşeuri sau arderea pe câmp trebuie să devină infracţiune din punctul nostru de vedere altfel mergem să amendăm la nesfârşit, ştim că foarte multe din aceste persoane poate nu au nici acte de identitate, dacă le dăm amendă niciodată nu va fi plătită şi rămânem cu nişte amenzi date fără ecou. Mai mult, amendăm primăriile, nu e nicio plăcere să amendezi primăriile pentru că plăteşte contribuabilul, pentru Primăria Sectorului 6 amendată eu plătesc şi cei care locuim acolo, la fel se întâmplă şi la Constanţa. Între timp foarte mulţi primari din România nu fac nimic pentru colectarea selectivă, nu fac nimic pentru a denunţa depozitările ilegale, ba din contră, îi găsim generând aceste gropi ilegale de deşeuri. Până nu punem presiune şi pe primari nu vom rezolva foarte multe din probleme. Amenda pentru un primar e undeva la 500 de lei”, a mai declarat Octavian Berceanu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.