Barocamera Secţiei de arşi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei şi a fost achitată în 10 zile de livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, deşi există un proces verbal de punere în funcţiune, menţionează Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. La rândul său, prof. Ioan Lascăr spune că nu putea fi alimentată cu oxigen la presiunea necesară şi invocă un incident cu o instalaţie similară mai veche, când un pacient a fost carbonizat din cauza unor deficienţe de funcţionare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat că este deţinută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, aceştia având împreună Clinica Medicală "Academica".

Raportul Corpului de Control menţionează că Barocamera nu este funcţională şi nici instalată, cu toate că exista proces-verbal de recepţie a acesteia şi proces -erbal de punere în funcţiune şi de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii.  În plus, barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcţiune.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Barocamera a fost furnizată în 3 decembrie 2013 şi a fost achitată în 13 decembrie, raportul Corpului de control menţionând că aparent sunt respectate prevederile legale conform cărora plata trebuie făcută în baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, "barocamera nefiind pusă în funcţiune de furnizor" şi că, în consecinţă, aceasta nu trebuia achitată.

Raportul invocă declaraţia profesorului Ioan Lascăr conform căreia barocamera impune condiţii speciale pentru siguranţa în exploatare, motiv pentru care furnizorul a instalat echipamentul după achiziţie, "însă punerea efectivă în funcţiune nu a fost posibilă din motive tehnice, respectiv nu exista posibilitatea de a alimenta cu oxigen având o anumită presiune şi un anumit debit, deoarece staţia de oxigen a spitalului nu dispunea de această capacitate".

Lascăr menţionează că, "în urmă cu câteva decenii, în cadrul Spitalului de Urgenţă Bucureşti, a existat un astfel de echipament, evident la nivelul tehnologic din acea perioadă, însă din nefericire un pacient a fost carbonizat datorită unei deficienţe în funcţionarea aparaturii".

Ioan Lascăr spune că a semnat procesul-verbal pentru a acorda posibilitatea achitării echipamentului şi "având angajamentul ferm al furnizorului pentru reinstalarea într-o nouă locaţie adecvată din punct de vedere tehnic, cu respectarea cu maximă acurateţe a procedurilor de instalare pentru asigurarea sexcurităţii maxime în exploatare". 

Din punctul de vedere al Corpului de control, persoanele responsabile în acest caz sunt managerul unităţii sanitare şi persoanele care au semnat procesul-verbal de punere în funcţiune.

Neregulile privind achiziţia barocamerei au determinat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.