Specialiştii estimează că riscul producerii de avalanşe este însemnat - gradul trei din cinci - în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Până luni seară, vremea va fi în general închisă, iar temperaturile mai ridicate decât cele normale ale acestei perioade. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitaţii mixte, ninsori la peste 1800 metri în Meridionali, iar în Carpaţii Orientali şi la altitudini joase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Meteorologii anunţă, sâmbătă, că riscul producerii de avalanşe este însemnat - gradul trei din cinci - în Munţii Făgăraş şi Bucegi.  

”Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat şi în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanşări de avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 m altitudine, deşi s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanşării avalanşelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, zăpada fiind umedă, cât şi la supraîncărcări”, au transmis meteorologii, referindu-se la Munţii Făgăraş, dar acelaşi risc de avalanşă este şi în Munţii Bucegi.  

În Munţii Rodnei, Munţii Parâng-Şureanu, Munţii Ţarcu-Godeanu şi Munţii Călimani-Bistriţei-Ceahlău riscul este de gradul trei la altitudini mai mari de 1.800 de metri altitudine, în timp ce la altitudini mici riscul este moderat.  

Avertizarea meteorologilor este valabilă până luni, la ora 20.00.  

Vremea va fi în general închisă, iar temperaturile mai ridicate decât cele normale ale acestei perioade. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitaţii mixte, ninsori la peste 1800 m în Meridionali, iar în Carpaţii Orientali şi la altitudini joase.  

”Sub 1800 m altitudine se vor semnala temporar lapoviţe sau ploi, îndeosebi în cursul după-amiezelor, mai ales în Carpaţii Meridionali şi Occidentali. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai importante în Carpaţii Occidentali şi în vestul celor Meridionali, unde se vor depăşi local 25-40 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp, în nordul celor Orientali, unde se vor depăşi local 25-35 l/mp, iar în restul masivelor vor depăşi local 20-25 l/mp prin cumulare”, au mai transmis meteorologii.  

Potrivit acestora, stratul de zăpadă va creşte în special la peste 1800 m, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali şi în vestul Meridionalilor. 

Grosimea stratului de zăpadă în 25.12.2021, ora 14.00 era:  

Carpaţii Meridionali: 173 cm la Bâlea-Lac, 114 cm la Vf. Omu, 43 cm Vf. Ţarcu, 40 cm la Păltiniş, 29 cm la Parâng, 23 cm la Sinaia, 19 cm la Predeal, 17 cm la Cuntu şi 8 cm la Fundata.  

Carpaţii Orientali: 62 cm la Lăcăuţi, 47 cm la Vf. Călimani, 46 cm la Ceahlău-Toaca, 41 cm la Bucin, 34 cm la Penteleu şi 21 cm la Vf. Iezer(zăpadă viscolită).  

Carpaţii Occidentali: 63 cm la Semenic, 52 cm la Stâna de Vale, 29 cm la Băişoara, 17 cm la Vf. Vlădeasa 1800 şi 3 cm la Roşia Montană 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.