Autorităţile anunţă măsuri pentru suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală. După o discuţie cu managerii spitalelor din Bucureşti s-au identificat 50 de noi paturi ATI şi 140 de paturi de terapie intermediară, acest lucru urmând să se facă în întreaga ţară. ”Este o creştere mai mare a numărului de cazuri într-un interval foarte scurt”, a afirmat secretarul, de stat dn Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Ministerul Sănătăţii a organizat astăzi, 15 martie a.c., două videoconferinţe cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov, respectiv de la nivel judeţean în care s-au analizat măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de terapie intensivă. La videoconferinţe au participat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat pentru asistenţă medicală din Ministerul Sănătăţii, dr Andreea Moldovan, reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, medici epidemiologi şi medici de terapie intensivă”, a transmis MInisterul Sănătăţii.

Sursa citată a preizat că, în urma discuţiilor, s-a decis ca 47 de paturi ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie intensivă neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor cu COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare din Bucureşti.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De asemenea, Ministerul Sănătăţii a subliniat necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare şi a solicitat managerilor de spitale să identifice, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică, toate soluţiile pentru avizarea, în regim de urgenţă, a noi circuite în spitale în vederea creşterii capacităţii de tratare a pacienţilor COVID-19 aflaţi în stare gravă. Totodată, s-a discutat despre posibilitatea de evaluare a pacienţilor COVID-19 şi în alte spitale faţă de cele desemnate în prezent, astfel încât să scadă presiunea existentă pe unităţile sanitare din prima linie. O altă măsură discutată a fost legată de posibilitatea redistribuirii personalului medical şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii. 
 
În cursul zilei de marţi, vor fi reluate discuţiile privind numărul de paturi de terapie intensivă şi terapie intermediară la nivelul spitalelor judeţene.
 
Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanţare socială, de igienă, purtarea măştii în spaţii publice, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.
 
Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale pentru testare şi luare în evidenţă şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă.

UPDATE: La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că o analiză a Centrului Naţional de Comandă arată că există o scădere a numărului de paturi ATI din octombrie – noiembrie până acum.

Una dintre explicaţii este închiderea Spitalului Leţcani sau reluarea activităţii obişnuite în celelalte spitale care tratau pacienţi cu coronavirus.

Arafat a explicat că în Bucureşti a fost adusă prima Unitate Mobilă şi se va mai aduce una, la Spitalul Victor Babeş.

”Ştim că condiţiile nu sunt la fel de bune ca într-o unitate interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână pacientul într-o Unitate de Primiri Urgenţe. De altfel, şi UPU sunt pregătite şi au condiţiile de a păstra pacienţii o perioadă”, a explicat Arafat. 

Potrivit acestuia, situaţia locurilor este una dinamică. 

”Este posibil dimineaţa să avem un număr de locuri, dar mai târziu să nu mai avem locuri. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi pe care, din păcate, îi pierdem, şi locurile se eliberează în ambele situaţii. La acest moment la Bucureşti nu mai erau locuri libere, în ţară, de dimineaţă erau 20 – 30 de paturi, dar asta se schimbă, lucurrile sunt în dinamică”, a mai declarat Arafat. 

Acesta a precizat că cea mai mare problemă a locurior de ATI este în prezent la Bucureşti, dar, în timp, au existat în mai multe locuri din ţară. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Andreea Moldovan a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că se are în vedere suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală, având loc mai multe discuţii cu managerii spitalelor din Bucureşti şi din ţară.

”Ştim cu toţii că este o creştere a numărului de cazuri şi observăm o creştere a  numărului de cazuri  de pacienţi cu forme moderate sau severe de infecţie COVID care  necesită acces şi terapie în secţii de terapie intensivă. Prima întâlnire pe care am avut-o azi de dimineaţă a fost cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov”, a anunţat Moldovan.

”Pe lângă  paturile actuale dedicate pacienţilor cu COVID să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite şi unde există capacitatea de investigaţie corectă a pacnţilor pentru a oferi acestor pacienţi o îngrijire medicală cât de bună  se poate. Diferenţa de supravieţuire şi letalitate o face tocmai  o îngrjire corectă în uităţi ATI unde acest lucru se face corect”, a adăugat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Andreea Moldovan a precizat că după primele întâlniri există deja un plus de paturi de terapie intensivă.

”La Bucureşti avem un surplus identificat de 50 de paturi ATI şi un surplus de 140 de paturi de terapie intermediară”, aprecizat Moldova, explicând că surplusul la nivel naţional se va cunoaşte în cursul zilei de marţi.

”Ceea ce se întâmplă în prezent este cu o viteză foarte mare şi, practic, deosebirea faţă de ce a fost în octombrie – noiembrie din punct de vedere al evoluţiei cazurilor  este o creştere mai mare  a cazurilor într-un interval foarte scurt”, a completat andreea Moldovan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.