Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator le recomandă furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să suspende acordarea acestor servicii prin CNAS, până la achitarea integrală a obligaţiilor contractuale, din cauză că decontările sunt întârziate şi incomplete. ”Solicităm totodată Avocatului Poporului să se sesizeze asupra inegalităţii de tratament la care sunt supuşi furnizorii de servicii medicale în raport cu instituţiile publice”, arată reprezentanţii asociaţiei.
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator arată, într-un comunicat de presă transmis luni, că le recomandă furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate suspendarea acordării serviciilor medicale în contract cu CNAS până la achitarea integrală a obligaţiilor contractuale.
Decizia vine în urma întârzierilor repetate, pentru a patra lună în cursul acestui an, a decontărilor către furnizorii de servicii de sănătate în conformitate cu Contractul Cadru pentru anul 2023, decontările fiind nu numai întârziate, ci şi incomplete (aproximativ 52%) din valorile aferente lunii octombrie care trebuiau decontate cel târziu la 20 noiembrie, şi în condiţiile unei totale incertitudini în ceea ce priveşte decontarea lunii noiembrie.
”Reamintim că sumele datorate nu reprezintă salariul medicilor, ci venitul integral al cabinetelor, din care se achită salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere etc), impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie, etc. În condiţiile totalei lipse de transparenţă şi de predictibilitate financiară cu care Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează sistemul de sănătate din România, propunem tuturor organizaţiilor sindicale, patronale, asociaţii profesionale din domeniu să se alăture demersului nostru”, adaugă Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator.
Reprezentanţii medicilor de ambulator cer Colegiului Medicilor din România denunţarea Contractului Cadru pentru încălcarea repetată a prevederilor acestuia, precum şi introducerea obligatorie în prevederile viitorului Contract Cadru a penalităţilor pe care CNAS să fie obligată să le achite furnizorilor aflaţi în contract cu aceasta, similar penalităţilor pe care orice entitate fizică sau juridică este obligată să le achite în caz de întârziere de plată.
”Solicităm totodată Avocatului Poporului să se sesizeze asupra inegalităţii de tratament la care sunt supuşi furnizorii de servicii medicale în raport cu instituţiile publice, în contradicţie cu prevederile constituţionale care prevăd nediscriminarea în funcţie de forma de proprietate şi egalitatea în faţa Legii a tuturor subiecţilor acesteia şi să demareze procedurile necesare intrării în cadrul constituţional”, se mai arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.