Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a anunţat, luni, că va da în judecată Consiliul Local dacă, până la data de 15 noiembrie, nu va fi asigurată finanţarea pentru paza tututor unităţilor de învăţământ din municipiul Constanţa. AEC a dat exemplul unui liceu din Constanţa unde fiecare elev trebuie să cotizeze la fondul clasei suma de 100 de lei, iar cea mai mare parte din aceştia bani merge către paza unităţii de învăţământ.
AEC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că vicepreşedintele asociaţiei, Roxana-Ioana Şerban, reprezentant al elevilor în Liceul Teoretic Traian din Constanţa, a făcut public un document privind banii ce sunt strânşi de către asociaţia de părinţi a liceului pentru acoperirea cheltuielilor privind paza şcolii şi alte materiale precum roll-up-uri pentru zilele şcolii, bani pentru serbări, detergenţi etc.
În document se regăseşte suma pe care fiecare clasă trebuie să o achite, ea fiind raportată la numărul de elevi/clasă înmulţit cu suma de 100 lei/elev.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Roxana-Ioana Şerban spune că a sesizat cum, la începutul fiecărui an şcolar, pe grupurile de părinţi încep să apară mesaje care anunţă că a început strângerea de bani pentru fondul şcolii. Ea spune că cei mai mulţi bani astfel strâni merg către asigurarea pazei.
“Atunci când cineva se încumetă să întrebe ce se va face cu aceste sume enorme (colectivul unei clase fiind în medie de 30 de elevi, adică 3.000 lei în medie pe clasa), principalul motiv enunţat este cel al asigurării pazei. Cel mai întălnit mod prin care se asigură faptul că elevii şi părinţilor lor vor contribui financiar, este desigur conceperea aşa-ziselor «liste negre», liste ale ruşinii, bazate pe conceptul «naming&shaming» prin care elevii ai căror părinţi nu au scos bani pentru a achita «fondul şcolii» sunt arătaţi cu degetul, deseori cedând în faţa presiunilor. Când am aflat de existenţa acestui tabel, acestei evidenţe a contribuţilor, am rămas şocată să văd ce sume se vehiculează şi ce destinaţie au”, a spus Roxana-Ioana Şerban, vicepreşedinte AEC.
Asociaţia Elevilor din Constanţa reaminteşte faptul că, potrivit Legii Educaţiei, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru bunuri şi servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce ţin de renovări, investiţii în clădirea şcolii, banii trebuie să fie asiguraţi din bugetul local, de către primărie.
AEC a menţionat că obligaţia pentru asigurarea pazei ţine de Consiliul Local.
“Totuşi, din cauza faptului că, de multe ori, directorii au în spate legături politice şi evită să solicite bani de la primărie, iar, în alte cazuri, acolo unde directorii solicită bani, primăria îşi întoarce spatele, părinţii strâng bani ca să asigure cele necesare şcolii.
Aşa se întâmplă şi în municipiul Constanţa, unde primarul, Decebal Făgădău, se mândreşte cu faptul că asigură sisteme de supraveghere video în toate unităţile de învăţământ din liceu cu o ignoranţă desăvârşită, în timp ce nu îi pasă de faptul că acestea nu pot preveni în niciun fel un eventual incident. Totodată, acesta se laudă cu vehemenţă în spaţiul public că va aduce Capitala Tineretului la Constanţa, din cauza administraţiei sale ineficiente şi de aroganţa de care dă dovadă, şcolile sunt nevoite să găsească singure mijloacele de asigurare a pazei”, se arată în comunicatul Asociaţiei Elevilor.
Sursa citată menţionează că sumele astfel strânse de asociaţiile de părinţi nu sunt supuse procedurilor de achiziţie publică, motiv pentru care contractarea unor firme de pază, spre exemplu, poate fi făcută în mod arbitrar, fără a se ţine cont de cea mai bună ofertă şi astfel suma devine considerabil mai mare în comparaţie cu costurile reale.
“Mai mult decât atât, nu se ţine cont de părinţii care nu au posibilităţile financiare de a plăti aceste sume. De cele mai multe ori se creează presiuni, atât din partea conducerii unităţilor de învăţământ, cât şi din partea părinţilor care plătesc sumele, apostrofându-i pe cei ce aleg să nu plătească, fie pentru că nu îşi permit, fie pentru că aleg să se opună acestui sistem viciat”, a mai transmis AEC prin intermediul comunicatului.
Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor consideră că vina se împarte între autorităţile locale, directorii unităţilor de învăţământ şi părinţii care practică colectarea acestor fonduri.
AEC solicită directorului Liceului Traian să ia măsuri pentru remedierea problemei iar primarul Decebal Făgădău să asigure finanţarea pentru paza instituţiilor de învăţământ din Constanţa, în caz contrar asociaţia va în judecată Consiliul Local.
“Solicităm, pe această cale, directoarei liceului, Gabriela Costea să ia toate măsurile necesare pentru remedierea problemei, demonstrând astfel că nu e complice la situaţia creată. Totodată, solicităm primarului Constanţei, Decebal Făgădău, ca până la data de 15 noiembrie să dispună asigurea finanţării pazei tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu. În caz contrar, Asociaţia Elevilor din Constanţa va acţiona în instanţă Consiliul Local Constanţa”, se mai arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.