Arzu Salim are 24 de ani şi a obţinut cel mai mare punctaj la examenul de Rezidenţiat, la sesiunea din noiembrie, anul acesta, cu 936 de puncte din 950. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie la UMF „Carol Davila” din Capitală. Fratele său geamăn a obţinut de asemenea un punctaj foarte bun la acest examen. Arzu Salim spune că cel mai probabil amândoi vor deveni cardiologi şi că vor rămâne să profeseze în Bucureşti. Tatăl lor este medic cardiolog şi mama medic de urgenţă, cu a doua specializare în endocrinologie, ambii lucrând la Spitalul Judeţean din Constanţa. Întrebată cum a fost ultimul an pentru ea înainte de acest examen, Salim a vorbit despre perseverenţă şi despre o pregătire constantă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Am făcut 936 de puncte din 950 maximum, a fost probabil cel mai greu examen pe care l-am dat până acum pentru că a fost un volum foarte mare de materie şi pe parcursul unui an, pot să spun că a fost o pregătire destul de constantă pentru a putea obţine un rezultat bun. M-am apucat fix cu un an înainte, nu cred că este nevoie de mai mult, dar pe parcursul acestui an cred că este nevoie de perseverenţă pentru că te poţi pierde foarte uşor, mai ales la început când ţi se pare că mai ai destul de mult timp, pentru volumul acesta de materie nu cred că e niciodată foarte mult timp, niciodată nu eşti foarte stăpân. 

Au fost trei cărţi, examenul în sine e greu pentru că sunt şi multe detalii de reţinut, se cam pierde informaţia, se cam încurcă informaţia în cap şi de asta devine...”, a spus Arzu Salim. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu ambii părinţi medici, Arzu Salim şi-a dorit încă de mică să facă Medicină. După ce a luat prima la examenul de Rezidenţiat îşi doreşte să-şi aleagă ca centru de pregătire Institutul „CC Iliescu” din Capitală

„Da, clar au avut o mare influenţă, eu pot să zic că de când eram mică îmi doream să dau la Medicină, despre fratele meu nu pot să spun acelaşi lucru, cred că pentru el a fost o influenţă mai mare de convingere prin clasele a XI-a, a XII-a, pentru că el era şi olimpic la matematică şi atunci nu ştia exact dacă să continue cu matematica sau să dea şi el tot la Medicină, acum nu-şi regretă decizia. Eu cam din clasa a 7-a mă gândeam că asta o să fac, nu am avut altă opţiune, a fost mai simplu un pic. 

O să ne alegem centrul pe 18 decembrie, eu mă gândesc că o să vreau la Spitalul ”CC Iliescu” şi probabil fratele meu la fel, cred că o să mergem în continuare împreună. Cred că acolo se face pobabil cardiologie la nivel cel mai performant, din  ce am vorbit cu ceilalţi colegi pleacă destul de târziu de la spital dar am înţeles că totuşi asta este şi cu un scop”, a spus Arzu Salim. 

De ce va alege cardiologia şi de ce crede că viitorii medici ocolesc anumite specialităţi pe care le consideră grele, precum chirurgia, ATI sau urgenţa

„Sincer mie mi s-a părut cea mai interesantă pe timpul facultăţii, (n.red cardiologia), adică toate mecanismele erau foarte logice, este şi o materie destul de vastă, există foarte multe ramuri ale cardiologiei şi atunci îţi oferă multe posibiltăţi, eu sincer m-am gândit şi la cardiologie pediatrică, şi asta mi-a plăcut foarte mult când am făcut practică la ”Marie Curie”, am fost indecisă cam până în ultimul moment. 

Cred că lumea începe să se gândească şi mai mult la viaţa personală, sincer, cred că începe să pună în balanţă mai mult, acum depinde de fiecare, mama mea este medic de urgenţă şi îi place foarte mult, nu ar schimba niciodată ce face acum, probabil depinde foarte mult de stilul de a fi şi cam ce îşi doreşte pe viitor”, a precizat tânăra. 

Ani întregi de studiu şi perseverenţă. În ce anume îşi găseşte dr. Arzu Salim refugiul

„Am două hobby-uri, alergatul şi tenisul de masă. Am un prieten cu care merg la tenis, îmi place foarte mult, e la un nivel amical. Cred că e foarte important să facem sport, cred că te ajută mult, cred că te ajută şi pe partea psihologică, nu numai pentru sănătate. La început e mai greu, până te apuci, dar după, mi se pare cam imposibil să nu-ţi placă. Starea pe care o ai după un efort fizic mi se pare incomparabilă”, a spus medicul. 

De ce pleacă medicii în străinătate, în opinia sa: lipsa perspectivei de a lucra în ţară, prin lipsa numărului suficient de posturi

„Cred că, cel puţin în generaţia mea am văzut că foarte mulţi oameni sunt speriaţi de faptul că nu o să aibă un post după, am înţeles că asta este problema principală, nu prea se scot suficiente posturi şi atunci tuturor le e teamă că or să termine Rezidenţiatul dar după aceea nu vor avea un loc de muncă. Punând asta în balanţă, nu prea se mai concretizează efortul pe care l-au făcut până acum. Şi la noi se face la un nivel performant, e problema doar cât se investeşte pe partea asta. 

Ce spun colegii de generaţie despre sistemul de sănătate din România

”Sunt oameni care cred că lucrurile merg într-o direcţie bună, că lucrurile se vor schimba, şi eu cred asta, adică oricum lucrurile se schimbă încet, nu o să fie niciodată o schimbare majoră dar...şi sunt şi oameni care preferă pur şi simplu să nu se bazeze pe această idee”, a spus Arzu Salim. 

Cum crede că se face pregătire la UMF „Carol Davila” în Capitală şi dacă o atrage perspectiva de a lucra pe viitor în străinătate

„Cred că pe partea teoretică suntem destul de buni, cred că se învaţă destul de mult teorie şi asta e bine, dar cred că un pic pe partea de practică, nu că nu prea se face suficientă practică, suntem şi destul de mulţi studenţi în general la un pacient, noi oricum am prins şi perioada cu covidul, acum putem să punem în balanţă şi chestia asta. Nu prea am putut să mergem la spital şi atunci clar a fost mai dificil pe partea asta, în rest s-au organizat destul de bine cursurile online, pandemia cumva ne-a obligat şi atunci mi s-a părut că s-au descurcat destul de bine. 

Cred că momentan m-aş gândi doar pentru pregătire în străinătate, cred că oferă destul de multe oportunităţi şi atunci...şi experienţa, că până la urmă şi asta contează foarte mult, sincer eu mă gândesc la Italia şi Spania, mi se pare că felul oamenilor se potriveşte cu stilul nostru şi atunci gândindu-mă un pic şi pe partea asta personală parcă aş înclina mai mult spre ţările acestea”, a precizat Arzu Salim. 

Ce ar trebui să se schimbe în sistemul de sănătate în opinia viitorului medic cardiolog Arzu Salim: locuri de muncă mai multe şi valorificare a medicilor buni

„Cred că să îşi valorifice mai mult medicii buni, să le ofere locuri de muncă, pentru că tot efortul ăsta chiar merită şi cumva asta ne-ar face să rămânem şi probabil ar fi o dezvoltare mult mai mare dacă ar valorifica oamenii mai mult. 

Uneori, sincer, având şi prieteni la alte facultăţi şi devenind independenţi mai rapid cumva era şi puţin frustrant că eu eram încă la facultate, încă să le cer bani părinţilor, dar sincer cred că merită, adică dacă îţi place, cu siguranţă merită. Părinţii m-au susţinut tot timpul. 

Mesajul ei pentru cei care visează să devină medici

Cred că i-aş sfătui, dacă au un vis, să nu renunţe niciodată la visul lor. Cu muncă şi perseverenţă chiar se poate realiza orice vis, să fie siguri de asta, să nu aibă teamă. Mi-ar plăcea să profesez în Bucureşti, la un spital de urgenţă. Cred că din urgenţe înveţi cel mai mult, ţi se dezvoltă reflexele, cred că cel mai mult e de învăţat într-un spital de urgenţă”, a declarat pentru News.ro dr. Arzu Salim. 




 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.