Un număr de 17 turişti aflaţi pe munte – unii cu cortul, alţii în drumeţie – şi care au rămăseseră blocaţi după ce drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost rupt de o viitură au fost coborâţi duminică după-amiază. Prefectul de Argeş, Dragoş Predescu, anunţă că autovehiculele celor aflaţi în această situaţie nu au fost avariate. Ulterior, alţi 33 de turişti au fost evacuaţi, cu două microbuze. O femeie de 39 de ani a fost transportată la spital cu suspiciuni de fracturi, după ce a căzut într-un canal. Acţiunea de evacuare s-a finalizat duminică seară, după 12 ore, în total fiind coborâte 76 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
UPDATE - În total, 76 de turişti au fost coborâţi dinspre Vârful Moldoveanu, în cursul zilei de duminică, anunţă prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu. Potrivit acestuia, doi dintre turiştii evacuaţi sunt polonezi. 
 
FOTO: ISU Argeş
FOTO: ISU Argeş
 
La acţiunea de evacuare au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii: Salvamont Argeş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Jandarmeria Argeş, acţiunea durând peste 12 ore.
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
 
UPDATE - Potrivit ISU Argeş, alţi 33 de turişti au fost evacuaţi şi sunt transportaţi la gara din municipiul Curtea de Argeş.
 
Astfel, microbuzul de la Garda de Intervenţie Topoloveni a mai preluat 16 persoane, iar cel al autorităţilor locale a preluat 17 turişti.
 
”Totodată, a existat şi o situaţie, în zona traseului Valea lui Stan, în care o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 39 de ani, în urma acordării primului ajutor calificat, a fost transportată la spital de către echipajul SMURD. Victima prezenta suspiciune de fractură la membrul superior stâng, zona cotului şi la membrul inferior stâng, zona gleznei, în urma căderii într-un canal”, a arătat sursa citată.
 
Reprezentanţii ISU au precizat că intervenţia a fost una dificilă, mai ales că paramedicii SMURD, alături de salvamontişti şi jandarmi au parcurs, pedestru, traseul timp de aproximativ o oră până au ajuns la victimă, aceasta fiind transportată pe targă până la echipajul medical.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - “Acţiunea în desfăşurare din zona de acces spre Vârful Moldoveanu a făcut posibilă coborârea, fără probleme, a mai multor persoane, fie care erau campate, fie care au mers pe traseu spre Vârf! 17 persoane au fost preluate de un microbuz al Inspectoratului pentru Situaţii de Argeş şi sunt transportate la Curtea de Argeş. După care microbuzul va reveni în zonă pentru un nou transport de persoane. Nu este nimeni rănit! Ţin foarte mult să precizez acest lucru şi să ştie cei de acasă care poate nu au reuşit să ia legătura, până acum, cu cei dragi pe care îi ştiau plecaţi pe Moldoveanu”, anunţă, duminică după-amiază, prefectul judeţului Argeş. 
 
Dragoş Predescu precizează că nu a fost nevoie de intervenţia unor echipaje medicale, starea de sănătate a turiştilor fiind bună.
 
Potrivit acestuia, autoturismele blocate nu au fost avariate sau afectate de aluviuni. 
 
”Echipe ale Serviciului Salvamont Argeş, ale Jandarmeriei Argeş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş sunt în zonă! Le mulţumesc tuturor pentru promptitudine, pentru modul în care îşi fac treaba! Şi le transmit să aibă grijă de ei până la finalul misiunii!”, adaugă prefectul.
 
Potrivit ISU Argeş, se suplimentează numărul mijloacelor de transport cu încă un microbuz din cadrul instituţiei şi unul din partea autorităţilor locale.
 
Salvamontiştii din Argeş au anunţat, duminică dimineaţă, că drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost rupt, sfătuindu-i pe turişti să renunţe la planurile de a ajunge în zonă. Totodată, salvamontiştii au transmis că vor încerca să îi recupereze pe turiştii aflaţi în partea superioară a traseului. Pompieri de la ISU Argeş s-au deplasat în zona afectată de furtună, pentru a face verificări. La rândul lor, jandarmii patrulează în zonă şi îi informează pe turişti că drumul este impracticabil.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.