Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut un nou apel la informare corectă, spunând: "Să nu devină fiecare caz o poveste de panică până ies rezultatele". El a dat exemplul unui aşa-zis ordin de ministru elaborat astfel încât să pară real şi distribuit pe reţele de socializare, îndemnând populaţia să nu creadă astfel de materiale. Arafat a precizat că eventuala apariţie a unui caz confirmat de coronavirus nu înseamnă imediat declanşarea unei epidemii.
"Să nu devină fiecare caz o poveste de panică până ies rezultatele", a îndemnat Raed Arafat, miercuri, în conferintţa de presă pe tema coronavirusului susţinută împreună cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.
El a menţionat că au fost deja zece oferte pentru termo-scannere, sunt în negociere, iar până la sfârşitul zilei se va şti rezultatul negocierii şi vom afla cand vor fi livrate. Joi vor fi deschise ofertele pentru pentru echipamente de protecţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Toată activitatea de achiziţie este în desfăşurare, a spus el.
"Ştirile false continuă să apară. A fost un ordin de ministru elaborat, scris de cineva, şi transmis pe Facebook, sms, care pentru un om de rând nu are cum să înţeleagă că nu e un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma şi induce panică. Populaţia să nu creadă astfel de materiale care ajung pe Facebook, sms, Whatsapp", a îndemnat Arafat.
"Într-o oră nu poate să devină epidemie, nu are cum. Nici astăzi, dacă apare un caz până va fi transmis la zeci, sute de oameni.. nu se transmite într-o oră. Dacă se confirmă un caz, nu avem o epidemie. Mergem către contactele cazului şi le verificăm", a declarat Arafat, răspunzând unei întrebări şi precizând că, în cazul unei epidemii, autortităţile vor avea un alt tip de răspuns.
Referitor la materialele de protecţi şi la lipsa măştilor din farmacii, el a precizat că mai există stocuri din perioada Ebola şi stocuri proprii ale spitalelor, spunând că acestea nu sunt multe, dar pentru asta se face achiziţia materialelor de urgneţă. Lipsa măştilor în farmacii este în toată Europa, a spus el.
"Sunt convins că vor apărea măştile, cu preţuri mari, vom lua măsuri şi în acest sens. Vom reuşi să avem rezervă de măşti pentru distriubuirea gratuită, dacă devine situaţia de epidemie", a afirmat Arafat.
El a spus că sunt peste 4.000 de locuri de carantină în judeţe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.