Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că România a catagrafiat peste 400.000 de locuri de cazare pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, unele fiind puse la dispoziţie voluntar, altele contra cost. Arafat precizează că la nivelul Guvernului se lucrează pentru reglementarea aspectelor legale privind folosirea locurilor care sunt puse la dispoziţie contra cost, având în vedere că situaţia poate fi de lungă durată.
Prezent duminică la Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea din judeţul Tulcea, Raed Arafat a declarat că este posibil ca numărul de persoane care vor să intre din Ucraina în România să crească. Potrivit acestuia, există corturi în interiorul zonei punctului de frontieră şi alte corturi vor fi amplasate în afara acestuia.
”Fluxul, din păcate, e posibil să se mărească şi pentru asta, de exemplu aici, la Tulcea, a fost trimisă o tabără suplimentară cu corturi din Constanţa, care urmează să sosească şi corturile să fie instalate acolo unde este nevoie. Sunt locuri identificate de noi, unele voluntare şi unele contra cost. Acum se ocupă locurile voluntare la Guvern se lucrează pe acte normative pentru toate aspectele: de plată, de decontări, de tot şi vor fi folosite şi locurile unde se plăteşte, dacă se va ajunge şi la ele şi bănuiesc că se va ajunge şi la ele”, a declarat Raed Arafat duminică, în judeţul Tulcea.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Acesta a precizat că folosirea corturile care au „un grad de încălzire” este o soluţie temporară, până când refugiaţii vor fi duse în locuri de cazare.
„Corturile au un grad de încălzire, soluţia lor este temporară, până mutăm oamenii în alte zone de cazare. Noi avem locuri catagrafiate locuri introduse într-o bază de date care depăşesc 400.000 de locuri în toată ţara, nu numai la zona de graniţă – şi locuri în hoteluri, în cămine, în săli de sport şamd. Să vedem care va fi fluxul şi se va adapta toată lumea pentru a primi otice vine. Dar ce este important de spus că din toţi care vin puţini cer azil în acest moment, restul pleacă mai departe sau pleacă la rude, sau eu şi-au rezolvat cazarea lor, deci la acest moment sunt puţini din cei care intră care cer azil şi care trebui să asigurăm cazare de lungă durată”, a adăugat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, aproape 100 de persoane, solicitanţi de azil, se aflau duminică în vama din Tulcea aşteptând încheierea formalităţilor de către autorităţile române cu privire la solicitările lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.