Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, reia explicaţiile privind comunicatul dat miercuri seară de instituţia pe care o conduce, spunând că oamenii care au fost în Piaţa Victoriei la protestul de vinerea trecută s-au speriat în urma unor postări de pe Facebook şi că majoritatea celor care s-au prezentat la medic au făcut-o de teamă, nu pentru că ar fi avut probleme sau efecte adverse după contactul cu gazele lacrimogene. Arafat susţine că, dacă toţi cei care au fost vineri în Piaţa Victoriei ar fi ţinut cont de informaţiile răspândite pe reţelele de socializare şi s-ar fi dus la spital, Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) ar fi fost complet blocate.
„Ce s-a întâmplat cu oamenii care au fost în Piaţa Victoriei este un lucru regretabil, fără nicio discuţie. (...) Simptomele care se prezintă sunt cunoscute ca fiind cauza acestui tip de gaz. Majoritatea care s-au prezentat au avut temeri, că ei au fost în Piaţa Victoriei, au fost expuşi, ce să facă, mai ales după postarea care a apărut ieri dimineaţă. S-au făcut analize, s-a făcut totul, şi din ce ştiu de la colegii noştri într-adevăr nu s-a constatat nimic”, a spus joi Raed Arafat la Digi24.
El a explicat că la urgenţe s-au prezentat puţini oameni care aveau într-adevăr probleme, efecte adverse după contactul cu gazele lacrimogene date de forţele de ordine în Piaţa Victoriei, majoritatea fiind persoane care au mers la medic de teamă. Arafat a reiterat că nu este necesară prezentarea la medic dacă nu sunt probleme.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Sunt două grupuri de oameni care au venit: oameni mai puţini într-adevăr cu probleme, şi oameni mai mulţi fără simptome, care au venit de teamă. Dacă nu aveţi simptome, nu este necesar un control. Chiar dacă mergeţi, nu au avut ce să decopere medicii, pentru că analizele de sânge nu arată nimic. Dacă nu ai simptome, înseamnă că ai trecut peste situaţia respectivă şi nu ai de ce să te duci la spital”, a spus Arafat.
Şeful DSU a precizat că de luni şi până miercuri s-au prezentat în total 64 de persoane care au fost la protestul de vineri, iar în cursul zilei de joi au mai fost încă 16.
De asemenea, a adăugat Arafat, dacă toţi cei care s-au aflat în Piaţa Victoriei în seara de vineri ar fi luat în serios informaţiile răspândite pe reţelele de socializare referitoare la efectele adverse după contactul cu gazele lacrimogene, Unităţile de Primiri Urgenţe ar fi fost complet blocate.
„De luni până ieri au fost 64 de pacienţi care s-au prezentat, şi alţi 16 azi. S-a intensificat pe Facebook discuţia că toată lumea trebuie să meargă la control. Gândiţi-vă, dacă toţi care au fost în Piaţă ar lua în serios ce s-a scris pe Facebook ca toată lumea să meargă la control la medic, noi ne-am fi blocat complet Unităţile de Primiri Urgenţe”, a subliniat Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne a mai spus că nu există un tratament specific pentru aceste cazuri, iar iritaţiile sau arsurile provocate de gazele lacrimogene se tratează în acelaşi fel ca orice iritare sau arsură. În plus, efectele adverse depind şi de durata contactului cu gazele, dacă acestea au fost date într-un spaţiu închis sau într-unul deschis, de intensitatea contactului.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a explicat joi, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis comunicatul de miercuri seară în care se menţiona că substanţele folosite în timpul intervenţiei jandarmilor din 10 august din Piaţa Victoriei sunt conform standardelor internaţionale, iar celor care au fost expuşi la aceste substanţe li se recomanda să nu se prezinte la medic pentru controale de rutină, ci doar dacă au simptome îngrijorătoare. El a respins orice acuzaţie potrivit căreia DSU ar "ţine partea Jandarmeriei" iar comunicatul ar fi unul politic, precizând că singurul scop este "interesul cetăţeanului". Arafat a menţionat că în urma violenţelor 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a spus, în comunicatul transmismiercuri, că a luat legătura cu producătorii substanţelor din compoziţia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în 10 august în Piaţa Victoriei, care au confirmat că acestea sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale şi că efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber. DSU spune că "nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic".
DSU spune că în urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în 10 august în Piaţa Viaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene.
"Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale", afirmă DSU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.