Locuitorii municipiului Galaţi nu vor mai beneficia de apă caldă în sistem centralizat după ce în noaptea de luni spre marţi au început manevrele tehnice de închidere a sistemul de furnizare a apei calde, în condiţiile în care s-a decis suspendarea funcţionării sistemului centralizat de termoficare pe termen nedeterminat din cauza pierderilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Societăţile de termoficare din Galaţi au început în cursul nopţii de luni spre marţi manevrele tehnice de închidere a sistemului centralizat de furnizare a apei calde.

"Pe parcursul acestei zilei parametrii apei calde vor scădea, astfel încât nu se va mai asigura furnizarea apei calde”, a declarat, marţi, Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal, societatea care a asigurat până acum furnizarea apei calde în municipiului Galaţi. 

De altfel, marţi, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că nu se mai poate furniza apă caldă în luna mai, din cauza pierderilor din sistem pe care trebuie să le suporte bugetul local.

”Ne-au venit rezultatele financiare pentru furnizarea de apă caldă pe perioada lunii aprilie, unde Primăria Galaţi înregistrează pierderi de aproximativ 3.200.000 lei doar pe o lună, în condiţiile în care factura totală a fost de aproximativ 3.600.000 de lei. Prin intermediul societăţii controlate de primărie, Calorgal, nu am reuşit să facturăm decât 400.000 de lei, restul de 3.200.000 de lei fiind trecuţi la pierderi. Dacă credeţi că un oraş se poate dezvolta ducând nişte bani într-o gaură neagră în permanenţă, iertaţi-mă, dar înseamnă că rolul meu aici ar trebui să se închidă mai repede decat am preconizat inclusiv eu şi dumneavoastră”, a declarat primarul.  

În 12 aprilie, la sfârşitul şedinţei de Consiliu Local în care s-a decis, începând cu data de 1 mai, închiderea sistemului centralizat de termoficare, primarul estima că este posibil ca gălăţenii să mai primească apă caldă până la sfârşitul lunii mai. 

Potrivit datelor prezentate de primar, în municipiul Galaţi sunt circa 35.000- 36.000 de apartamente încă branşate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde menajere şi căldurii, din care doar circa 25.000 de apartamente sunt şi locuite efectiv.

Consilierii locali din Galaţi au aprobat, în 12 aprilie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, suspendarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu 1 mai. Primarul spunea atunci că este vorba despre o suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare, adăugând că sistemul s-ar putea redeschide dacă va apărea o variantă viabilă, dar numai cu o contorizare separată pe fiecare apartament. 

Totodată, printr-o altă hotărâre, s-a decis ca valoarea ajutorului financiar pentru cei care depind de sistemul centralizat de termoficare să fie de 3.000 de lei pentru achizitionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ pentru încălzirea locuinţei. Prin excepţie, ajutorul financiar se acordă şi familiilor/persoanelor singure debranşate anterior datei de 1 mai 2017, care îndeplinesc o serie de criterii, nu beneficiază de niciun alt sistem de încălzire şi nici nu deţin branşament individual la reţeaua de gaze (destinat utilizării unui sistem de încălzire), pe baza unei anchete sociale efectuate de către o comisie numită prin dispoziţie a primarului.

De asemenea, ajutorul financiar se acordă şi familiilor /persoanelor singure care înregistrează datorii la plata cheltuielilor de întreţinere de până la 3.000 de lei şi care prezintă o declaraţie notarială prin care se obligă să achite datoriile restante în termen de cel mult 12 luni de la data solicitării ajutorului financiar. Pot beneficia de aceste ajutoare persoanele singure care au un venit net mediu lunar sub 2.500 lei; familiile formate din 2 membri care au un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 2.000 lei; familiile formate din 3 membri care au un venit net mediu lunar pe  membru de  familie sub 1.700  Lei;  familiile formate din 4 sau mai mulţi membri - care are un venit net mediu lunar pe  membru de  familie sub 1.450 lei. În acest scop, Primăria a pus începând de marţi la dispoziţia cetăţenilor şase puncte unde pot depune dosarul cu acte în vederea obţinerii acestui ajutor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.