Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a reacţionat, miercuri seară, după ce Comisia Europeană a prezentat raportul privind statul de drept în România şi a precizat că acest document apreciază măsurile dispuse de ANI pentru a răspunde unor inadvertenţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Raportul Comisiei Europene privind statul de drept «Rule of law» – Raport de ţară România publicat în data de 05 iulie 2023, remarcă măsurile dispuse în vederea actualizării cadrului legal de integritate şi operaţionalizarea noii structuri din cadrul ANI care primeşte raportări în interes public. Experţii Comisiei notează faptul că regulile fragmentate de integritate fac dificilă respectarea obligaţiilor legale şi există inconsistenţe în ceea ce priveşte regimul juridic al incompatibilităţilor. Raportul „Rule of law" apreciază măsurile dispuse de ANI pentru a răspunde acestor inadvertenţe, prin demararea unui amplu proces de actualizare şi îmbunătăţire a cadrului legislativ”, a transmis ANI, miercuri, într-un comunicat de presă.

Instituţia face referire la elaborarea unei propuneri legislative, deziderat inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin Jalonul 431 - Intrarea în vigoare a legilor consolidate privind integritatea, Reforma 7, Componenta 14, Pilonul V, cu termen de implementare în trimestrul IV al anului 2024.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

ANI menţionează că documentul Comisiei Europene atrage atenţia asupra faptului că ”actualizarea cadrului legal de integritate este limitată la competenţele ANI”, mai exact la conflicte de interese, averi nejustificate sau incompatibilităţi.

”În acelaşi timp, documentul atrage atenţia asupra faptului că actualizarea cadrului legal de integritate este limitată la competenţele ANI, respectiv conflicte de interese, incompatibilităţi, averi nejustificate şi nu acoperă alte aspecte de integritate, precum pantouflage-ul (i.e. interdicţii post-angajare din sistemul public în sistemul privat şi vice-versa). Totodată, raportul Comisiei remarcă faptul că Agenţia Naţională de Integritate a fost desemnată canal extern de raportare – autoritate competentă să primească avertizări în interes public, şi subliniază faptul că este aşteptată majorarea bugetului ANI pentru asigurarea resurselor necesare desfăşurării activităţii noii structuri”, precizează ANI.

Totuşi, rapotul notează şi unele progrese privind dugutalizarea şi verificarea declaraţiilor, subliniază ANI.

”Nu în ultimul rând, Raportul Rule of law notează faptul că au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte digitalizarea depunerii şi verificării declaraţiilor. Raportul de ţară apreciază că transmiterea declaraţiilor de avere şi de interese exclusiv cu semnătură electronică începând cu 01 ianuarie 2024, va reduce riscul erorilor şi va facilita modalitatea de urmărire a informaţiilor”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, cea de a patra ediţie a raportului anual privind statul de drept, în care analizează situaţia din fiecare stat membru, inclusiv din România, în cazul căreia constată că încă mai există unele probleme în sistemul judiciar, deşi unele îmbunătăţiri sunt evidente, percepţia corupţiei în sistemul public rămâne la un nivel ridicat, în timp ce independenţa presei este pusă serios sub semnul întrebării.

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, afirmă, după ce Comisia Europeană a făcut public raportul, că sunt multe aspecte pozitive în acest raport, dar ritmul reformelor trebuie menţinut. Percepţia publicului general este că independenţa sistemului judiciar a crescut în comparaţie cu 2022, la 48% dar se menţine la acelaşi nivel ca şi în 2016, iar un alt aspect care impune o atenţie suplimentară este faptul că percepţia la nivel de experţi şi mediu de afaceri este aceea că nivelul corupţiei rămâne ridicat, notează Ministerul Justiţiei într-un comunicat transmis după publicarea documentului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.