Administratorii de terenuri din Bucureşti pot primi amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu distrug ambrozia crescută pe proprietăţile lor, se arată într-un proiect de hotărâre aprobat, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Administratorii domeniului public şi privat al municipiului Bucureşti, precum şi persoanele fizice şi juridice, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului Bucureşti au obligaţia să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a ambroziei”, enunţă primul articol al hotărârii, care interzice, însă, utilizarea erbicidelor, având în vedere că lucrările pentru distrugerea ei se vor face în mediul urban.

Astfel, în cazul nerespectării prevederilor hotărârii, administratorii de terenuri persoane fizice vor primi o amendă cuprinsă între 500 şi 2.000 de lei, iar cele juridice, între 2.500 şi 5.000 de lei, atât în cazul în care nu distrug ambrozia, cât şi în cazul în care folosesc erbicide în acest scop.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„La început au fost voci care au spus că este prea mult ca un consiliu să se implice în acest sens. Dar este un fenomen şi pe raza Capitalei, deci nu mai putem fi nepăsători. Sunt oameni care pleacă pur şi simplu de-acasă pentru că sunt alergici. Cu vorba bună nu s-a putut, aşa că trebuie să instituim nişte amenzi. Întotdeauna am precizat, atunci când au fost instituite astfel de măsuri, că sperăm să nu fie nevoie de ele, dar poate aşa înţeleg şi proprietarii de terenuri că trebuie să facă ceva”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei de consiliu.

Ambrozia creşte în grădini şi culturi agricole, pe marginea drumurilor, ruine şi în locuri lăsate în paragină şi poate afecta sănătatea oamenilor, pentru că polenul acesteia este alergen. Alergia se manifestă prin strănuturi dese, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii şi la ochi, lăcrimare şi înroşirea ochilor, tuse şi greutate în respiraţie. Rinita alergică netratată poate duce la astm bronşic.

În zona Bucureşti-Ilfov au fost semnalate ca puncte principale de răspândire a acestei specii localităţile Bălăceanca, Căldăraru, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Domneştii de Sus, Pantelimon, Poşta şi Tânganu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.