Aproximativ 3.000 de cereri de zil în România au fost înregistrate de la începutul acestui an şi până acum, în condiţiile în care în anii trecuţi erau în jur de 1.500 de solicitări pe toată durate anului, a declarat, marţi, la Constanţa, responsabilul de comunicare al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, Gabriela Leu, care a susţinut însă că cifra nu este mare şi că situaţia este "perfect gestionabilă" de către autorităţi.
Un centru pentru refugiaţii care au obţinut drept de şedere în România, dar şi pentru străinii aflaţi în ţara noastră la studii sau la muncă a fost inaugurat marţi la Constanţa, aceştia urmând să beneficieze aici de consiliere, informare şi chiar de cursuri de limba română.
Managerul de proiect, Cătălin Albu, a spus că acest centru se adresează străinilor care au dobândit protecţia internaţională în România, cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat sau li s-a acordat protecţia subsidiară, precum şi cetăţenilor din state non-UE şi apatrizi care au dobândit un drept de şedere în România, printre ei fiind şi cei aflaţi la studiu sau cu afaceri în ţara noastră.
“Prin acest proiect ne dorim să creăm o alianţă, nişte parteneriate cu autorităţile, cu organizaţiile locale care se pot implica în susţinerea refugiaţilor şi a străinilor cu o viză aici în România şi cu comunităţile de străini, pentru că acest liant este necesar în integrarea lor, ajutorul nu poate să vină doar de la stat sau de la ONG-uri, integrarea presupune un efort susţinut venit din mai multe locuri, fiecare cu expertizele sale pentru a încerca să-i integrăm”, a afirmat Cătălin Albu.
El spune că la acest centru refugiaţii primesc diverse informaţii, dintre cele mai diverse, de la găsirea unei grădiniţe pentru copil sau alegerea unui medic de familie şi până la căutarea unui loc de muncă, dar au parte şi de asistenţă juridică, medicală, psihologică şi pot participa chiar şi la cursuri de limba română.
La evenimentul de inaugurare a centrului a fost prezentă şi Gabriela Leu, responsabil de comunicare al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi. Ea a spus că numărul cererilor de azil în România a ajuns la aproximativ 3.000 de la începutul anului, după ce în anii trecuţi erau 1.500 de cereri.
“În ultima lună au venit 482 de persoane pe mare. Aceasta nu este o cifră foarte mare şi nu este o cifră care nu este gestionată. Este o cifră perfect gestionabilă de către autorităţi. (…) În mod tradiţional, România primeşte anual 1500 de cereri de azil pe an, aceasta este cifra înregistrată în ultimii ani. În acest an, până în acest moment, cifra a ajuns la aproximativ 3.000. Reprezintă o dublare, dar dacă privim lucrurile în perspectivă, cifra aceasta nu este mare. 400 de oameni nu este o cifră atât de mare ca să justifice o abordare gen criză. Este mai mare decât cifra cu care ţara noastră este obişnuită, dar nu este o cifră care să justifice o abordare gen criză”, a explicat reprezentanta Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.
Gabriela Leu a fost întrebată de jurnalişti de ce mulţi dintre refugiaţii care ajung în România nu doresc să rămână aici, ci vor să ajungă în alte state, spunând că probabil unii dintre ei au familii sau prieteni în ţările respective şi pot fi ajutaţi de aceştia când ajung acolo.
“Foarte mulţi dintre cei care doresc să plece în altă ţară au familii sau au prieteni acolo. Imaginaţi-vă că ajung într-o ţară străină, fără a avea suportul acela pe care îl au de obicei acasă, pe care îl avem noi acasă, şi în momentul în care ei ştiu că într-o altă ţară îi aşteaptă cineva care poate să stea alături de ei în momentele de început lucrul acesta acţionează ca un factor foarte puternic, îi motivează foarte mult să încerce să ajungă acolo unde o parte din familia lor se află. Am observat că mulţi dintre cei care ajung aici şi care au nevoie de protecţie nu ştiu foarte multe despre ţara noastră, nu ştiu că în România există un sistem de azil. Înţelegem că ce li se spune lor despre România sau imaginea care li se construieşte despre România, nu este o imagine din care să înţeleagă că ei de fapt pot trăi aici”, a afirmat Gabriela Leu.
Un centru similar urmează să fie inaugurat în 28 septembrie la Galaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.