Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează o campanie prin care îi îndeamnă pe oameni să raporteze reacţiile adverse ale medicamentelor utilizate, pentru a contribui la siguranţa administrării acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţă că desfăşoară, în perioada 7-11 noiembrie, o campanie media pentru promovarea raportării reacţiilor adverse suspectate la medicamente, în cadrul unei campanii europene de conştientizare a publicului larg.

Campania se desfăşoară prin intermediul unui material video care relatează povestea unui pacient la care apare o reacţie adversă suspectată la un medicament. Se prezintă medicamentul prescris, apariţia unei reacţii adverse suspectate şi, în final, modul de raportare şi transmitere a acesteia autorităţii competente, de către pacienţi sau profesioniştii din domeniul sănătăţii, explică reprezentanţii ANMDM.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ei arată că autorităţile competente se bazează pe raportarea reacţiilor adverse suspectate, cunoaşterea acestora contribuind la siguranţa administrării medicamentelor de pe piaţă.

ANMDM aminteşte că datorită raportării reacţiilor adverse s-a decis:

- retragerea de pe piaţă a spray-urilor care conţin fusafungina, utilizate în tratamentul infecţiilor căilor respiratorii, din cauza apariţiei de reacţii alergice grave şi a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient; 

- restricţionarea utilizării medicamentelor care conţin codeină, atât în tratamentul tusei şi al răcelii, cât şi în tratamentul durerii la copii, din cauza riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave, inclusiv a tulburărilor respiratorii;

- suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentele cu administrare orală care conţin ketoconazol, ca urmare a evaluării datelor disponibile care au condus la concluzia că beneficiul acestor medicamente în tratarea infecţiilor fungice a încetat să mai depăşească riscul de afectare hepatică.

“Cel mai important obiectiv al activităţii noastre este acela de a asigura  pacienţii că medicamentele pe care le folosesc corespund unor standarde înalte de calitate şi eficacitate şi că le pot utiliza în condiţii de siguranţă. Prin campania pe care o desfăşurăm, urmărim să venim în sprijinul publicului, al pacienţilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, astfel încât să poată raporta posibilele reacţii adverse şi îi încredinţăm că rapoartele pe care ni le transmit sunt importante pentru noi.  Prin raportarea reacţiilor adverse suspectate, folosind  Fişa pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente, disponibilă pe website-ul ANMDM, se poate contribui la îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor”, a declarat preşedintele ANMDM, dr. Nicolae Fotin.

Campania ANMDM constituie o componentă a Proiectului de acţiune comună intitulat "Întărirea colaborării pentru desfăşurarea activităţii de farmacovigilenţă în Europa” (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe - SCOPE), iar unul dintre obiectivele acestui proiect este o mai  bună conştientizare de către public a sistemelor naţionale de raportare a reacţiilor adverse suspectate la medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.