Reprezentanţii Agent Green afirmă, miercuri, că tragedia din Bucegi, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, a fost transformată ”într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgenţă a vânătorii de trofee”. Organizaţia afirmă că multe dintre detaliile incidentului sunt ascunse publicului. Organizaţia anunţă că va reclama Guvernul la Comisia Europeană ”pentru crimele comise”.
”România are nevoie de o cotă de educaţie, nu de o cotă de ucidere a urşilor. Tragedia din Bucegi, care a dus ieri la moartea unei tinere ursoaice şi a unei tinere femei este acum transformată într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgenţă a vânătorii de trofee. Guvernul şi Parlamentul deja s-au apucat de treabă în baza unui incident cu circumstanţe ascunse publicului. Au pus pe agendă legea lui Tanczos Barna în regim de urgenţă. O lege care ocoleşte avizul Academiei Române. Adică o lege care denotă falimentul ştiinţific al guvernului şi al Parlamentului”, a transmis, miercuri, Agent Green.
Organizaţia afirmă că, în realitate, ”sângele tuturor oamenilor şi urşilor ucişi este exclusiv pe mâinile miniştrilor mediului din 2018 încoace”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În acel an s-a aprobat planul naţional de acţiune pentru specia urs. Dacă s-ar fi aplicat, atunci acel plan ar fi adus România până astăzi într-o situaţie în care coexistenţa ursului cu omul ar fi fost mult îmbunătăţită, iar tragediile reduse sau chiar făcute istorie. Dar nu s-a aplicat altceva decât panică. Panică în masă. Habitatul ursului este în continuare degradat. Gospodăriile de lângă habitatul ursului neprotejate. Turiştii needucaţi. Autorităţile neechipate şi neinstruite”, a mai transmis organizaţia.
Agent Green anunţă că va reclama Guvernul României la Comisia Europeană ”pentru crimele comise şi va întreprinde toate acţiunile legal posibile pentru că vânătorii de trofee să îşi pună poftă în cui, inclusiv guvernanţii şi vânătorii din guvern şi parlament”.
”Poliţia şi procurorii din România ar face bine să nu ascundă adevărul, iar ursul nu trebuia împuşcat ci tranchilizat şi analizat. Şi dacă tot a fost împuşcat atunci de ce nu i s-a făcut autopsie să se stabilească cea mai posibilă cauză pentru comportamentul agresiv reclamat şi de alţi turişti în ultima vreme. În cele din urmă, ministrul Mediului, Mircea Fechet ar face bine să stea departe de populism şi să se întoarcă către adevăr şi ştiinţă faţă de care are obligaţii legale şi morale”,a mai transmis organizaţia.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, după tragedia în urma căreia o tânără a fost ucisă de un urs, în timpul unei drumeţii, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie.
Ministrul a precizat că, în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.
Premierul Marcel Ciolacu anunţă sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei, după tragedia tinerei ucise de urs. El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară.
Ursul care a atacat tânăra şi a ucis-o a fost împuşcat, fiind deschis un dosar penal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.