Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa a anunţat că o eventuală modificare a legii prin instituirea unei vârste legale de pensionare să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor.
Curtea de Apel Constanţa a anunţat, printr-un comunicat de presă, că, miercuri, a avut loc la sediul Curţii, şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor, convocată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe ordinea de zi a fost exprimarea unui punct de vedere referitor la necesitatea adoptării unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor.
După dezbateri şi supunere la vot Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa a hotărât: ”Cu unanimitate de voturi, emiterea unui punct de vedere nefavorabil propunerii de modificare a art.211 din Legea nr.303/2022, în sensul că se impune eliminarea oricărei condiţii privind limita de vârstă pentru acordarea pensiei de serviciu, iar în subsidiar, se impune ca orice modificare legislativă cu privire la acest aspect să fie aplicabilă exclusiv pentru viitor, respectiv pentru magistraţii care vor intra în profesie ulterior modificării legii, fără a afecta drepturile judecătorilor aflaţi în funcţie”.
De asemenea, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa a mai decis că o eventuală modificare a legii prin instituirea unei vârste legale de pensionare să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar.
“Cu majoritate de voturi, emiterea unui punct de vedere ca o eventuală modificare a legii prin instituirea unei vârste legale de pensionare să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor, în mod similar cu majorarea graduală a vârstei standard de pensionare ce s-a realizat în sistemul public de pensii (prin stabilirea vârstei de pensionare raportat la luna şi anul naşterii asiguratului şi pentru o perioadă de timp mai îndelungată)”, se precizează în comunicatul Curţii de Apel Constanţa.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis recent că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR.
Liderul PNL a adăugat că printre modificări se număr corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice. Mai este reajustat procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari, a spus Ciucă. „Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii”, a completat şeful Executivului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.